'VAŠE RUKE SU KRVAVE'

Zuckerberg se ispričao roditeljima žrtava seksualnog zlostavljanja

31.01.2024 u 20:39

Bionic
Reading

U američkom Kongresu u srijedu je održano saslušanje o seksualnom nasilju nad mladima na internetu, a pred zastupnicima su se pojavili glavni izvršni direktori tehnoloških giganata Mete, X-a, TikToka, Snapchata i Discorda. Iako su zastupnici nemilice roštiljali šefove tehnoloških tvrtki, prijelomni događaj bila je isprika šefa Mete Marka Zuckerberga roditeljima žrtava

'Žao mi je zbog svega što ste svi prošli', rekao je Zuckerberg dok su roditelji putem društvenih mreža držali fotografije svoje djece koja su umrla od seksualnog iskorištavanja ili uznemiravanja. 'Nitko ne bi trebao prolaziti kroz stvari koje su vaše obitelji pretrpjele i to je razlog zašto toliko ulažemo i nastavit ćemo ulagati napore u cijeloj industriji kako bismo bili sigurni da nitko ne mora prolaziti kroz stvari koje su vaše obitelji morale trpjeti', rekao je Zuckerberg, a prenosi The Guardian.

Zuckerberg je jedan od pet šefova tehnoloških giganata koji su u srijedu u Kongresu optuženi na saslušanju pod naslovom 'Tehnološki giganti i kriza seksualnog iskorištavanja djece na internetu' Saslušanje je sazvano kako bi se ispitala i istražila pošast internetskog seksualnog iskorištavanja djece, navodi se u priopćenju pravosudnog odbora američkog Senata. Prisutni su bili glavni izvršni direktori: Mark Zuckerberg iz Mete, Linda Yaccarino iz X-a (bivši Twitter), Shou Zi Chew iz TikToka, Evan Spiegel iz Snapchata i Jason Citron iz Discorda.

Senat je bio prepun obitelji djece i odvjetnika, a sa strane zastupnika najoštriji je bio republikanski senator iz Južne Karoline John Kennedy, koji je optužio čelnike društvenih mreža za uništavanje života i prijetnju demokraciji. 'Znam da ne želite da tako ispadne, ali vaše ruke su krvave', rekao im je.

  • +8
Saslušanje šefova vodećih tehnoloških tvrtki pred američkim Kongresom Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

U uvodnom govoru, predsjednik istražnog odbora američkog Kongresa Dick Durbin je rekao da je borba protiv opasnosti s kojima se djeca suočavaju na internetu jedan od njegovih glavnih prioriteta. Rekao je menadžerima da su njihove platforme za društvene medije i aplikacije za razmjenu poruka 'predatorima dale moćne nove alate za seksualno iskorištavanje djece. 'Njihov izbor dizajna, neuspjeh da adekvatno ulože u povjerenje i sigurnost, njihova stalna potraga za angažmanom i profitom umjesto osnovne sigurnosti dovode našu djecu i unuke u opasnost', rekao je Durbin.

Čelnici tehnoloških firmi opetovano su isticali kontrole i alate koje su uveli za upravljanje dječjim iskustvima na internetu i ublažavanje štete. Zuckerberg je naveo da je Meta uvela više od 30 takvih alata tijekom posljednjih osam godina, uključujući kontrole koje roditeljima omogućuju postavljanje vremenskih ograničenja za korištenje aplikacije i da vide koga njihova djeca prate i s kim komuniciraju na internetu. Dodao je da je Meta potrošila 20 milijardi dolara na sigurnost i zaštitu od 2016. i da je zaposlila oko 40.000 ljudi na rješavanju takvih problema.

Izvršni direktor TikToka, Shou Chew, nekoliko je puta napadnut zbog povezanosti tvrtke s Kinom preko svoje matične tvrtke ByteDance, te količine pristupa i utjecaja koje platforma daje kineskoj vladi.

Chew je uzvratio republikanskom senatoru iz Arkansasa Tomu Cottonu da je njegovo imenovanje izvršnim direktorom platforme dan nakon što je kineski internetski investicijski fond Komunističke partije Kine kupio 1% udjela u glavnoj kineskoj podružnici ByteDancea 'potpuna slučajnost'.