STVARANJE DIVA?

VAIO, Toshiba i Fujitsu bi mogli postati jedno u PC svijetu

20.02.2016 u 08:35

Bionic
Reading

Ako je za vjerovati izvješću iz Bloomberga, Toshiba, Fujitsu i VAIO bi uskoro mogli biti spojeni. Trio tim potezom želi postati dominantan u Japanu te ublažiti posljedice smanjivanja globalnog PC tržišta

Tek nekoliko dana nakon što su se pojavile glasine da bi Toshiba mogla odustati od proizvodnje računala stigla je i ova vijest. U spajanju kompanija, odnosno bolje rečeno, njihovih odjela zaduženih za razvoj i proizvodnju osobnih računala, VAIO bi imao najveći udjel.

Toshiba je još uvijek zvučno ime u svijetu računala, no još 2010. godine su otpali s Top 5 liste svjetskih proizvođača. Japanski trio bi, ako se spajanje odradi do konca ožujka, mogao vrlo brzo početi konkurirati kineskom divu Lenovo, no Japan ostaje primarnim tržištem, smatraju analitičari.


Štoviše, neki analitičari smatraju kako spajanje ova tri proizvođača neće imati nekog posebnog uspjeha van Japana. S druge strane, Lenovo je u suradnji s japanskim proizvođačem NEC ugrabio čak 29 posto japanskog tržišta, dok su Toshiba i Fujitsu imali po 17 i 12 posto. Potez spajanja sada postaje mnogo jasniji.

Toshiba je izjavila kako je u svijetu osobnih računala 'moguća svaka opcija, pa i restrukturiranja i spajanja', no u ovim trenucima 'ništa nije odlučeno'. Fujitsu i VAIO nisu imali komentara za Bloomberg.