FUTROLA ZA SRCE

Upravo ovo bi uskoro moglo zamijeniti pacemakere

26.02.2014 u 19:54

Bionic
Reading

Preko vaših bi organa jednog dana mogli navući silikonsku futrolu, koja će pratiti njihovo zdravstveno stanje i suzbijati bolesti. Ne samo preko srca, već i - mozga

Prototip je savitljivi implantat koji pokriva cijelu površinu organa.

Kako bi ga napravili, John Rogers i njegovi kolege sa Sveučilišta Illinois ugradili su 68 senzora u list silicija, koji su obavili oko trodimenzionalno isprintane replike zečjeg srca. Potom su to prebacili u kucajuće srce životinje smješteno izvan njenog tijela.

Bilo je iznimno važno dobro pogoditi tlak, zato što bi prejak pritisak na srce mogao poremetiti ritam otkucaja. Kako je to izgledalo, pogledajte u videu malo niže.

Usporedba podataka prikupljenih senzorima s onima do kojih su došli korištenjem različitih metoda pokazala je kako su senzori mogli točno otkriti fizičke karakteristike kao što su temperatura, električna aktivnost i pH vrijednosti u različitim dijelovima organa.

Zbog toga što futrola u potpunosti okružuje srce i može biti dizajnirana tako da sadrži i elektrode koje potiču srce, mogla bi biti korištena kao alternativa elektrostimulatoru srca (pacemakeru)

Rogerov tim također istražuje kako futrolu napraviti tako da se rastopi kad više nije potrebna.

Do pokusa na ljudima proći će još dosta vremena, no zato će sa životinjama krenuti tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Velik je izazov otkriti kako napajati uređaj. Razmatraju ugrađivanje mikrobaterija i bežični prijenos energije, između ostalog. A razmišljaju i o tome kako će uređaj prilagoditi drugim organima, uključujući mozak, piše New Scientist