BIONIČKA PTICA

Upoznajte hobističku letjelicu koja leti poput Flappy Bird

07.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Za razliku od brojnih rješenja u obliku multirotora, Bionic Bird leti mehaničkim mahanjem krila, no zahvaljujući elektronici ovaj gadget može izvoditi raznorazne akrobacije pa i 'glumiti' jedrilicu. Autori projekta prikupljaju sredstva za proizvodnju na stranici Indiegogo

Za razliku od brojnih RC rješenja, s Bionic Bird se upravlja pomoću smartphone aplikacije i putem Bluetooth 4.0 veze, a domet od stotinjak metara bi trebao biti dovoljan za sve željne razonode. Projekt je inicijalno imao cilj prikupiti 25 tisuća dolara, no zanimanje javnosti je jako veliko. Dok je do isteka kampanje za prikupljanje sredstava preostalo nešto više od tri tjedna, projekt je već ugrabio 80 tisuća američkih dolara. Prvi primjerci se mogu očekivati u prosincu ove godine.

Ova ptičica je zapravo ponovno osmišljeni gadget poznat iz starijih vremena, no kudikamo napredniji. Zahvaljujući masi od svega 9,2 grama, letjelica neko vrijeme uz povoljne uvjete može i biti jedrilica, a rep je podesiv tako da ptica bude brža ili sporija.


Kad je riječ o autonomiji, na jednom punjenju baterije od 50mAh Bionic Bird može letjeti do šest minuta na maksimalnoj brzini (ili do 7,5 minuta uobičajenog leta). Punjenje je posebna priča ove letjelice, jer prenosiva baterija ima oblik jajeta. Punjač je kapaciteta 800mAh, što je dovoljno za otprilike deset punih letova, a ptičica se na punjaču može napuniti za svega 12 minuta. Naprednijim hobistima su u smartphone aplikaciji ponuđene i napredne opcije letenja, no riječima autora - 'ovim gadgetom može upravljati doslovno bilo tko'.

Za one koji žele čekati van Indiegogo kampanje, očekivani početak prodaje Bionic Birda je u ožujku 2015. godine po preporučenoj cijeni od 150 američkih dolara. Dalji planovi razvoja letjelice uključuju i mogućnost snimanja i prijenosa video materijala, iako je upitno koliko će sve skupa biti 'trzavog' karaktera zbog načina leta.