BORBA ZA SLOBODU

UN ne smije preuzeti kontrolu nad internetom

23.11.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon Googlea, protiv cenzure i kontrole nad internetom pobunio se i Europski parlament koji je pozvao zemlje članice da odbace predložene izmjene sporazuma

Članovi Europskog parlamenta upozorili su kako UN-ova Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) nije 'odgovarajuće tijelo' za kontrolu interneta te ne bi smjela donositi odluke koje će utjecati na njegovo funkcioniranje.

Naime, ITU bi na sastanku koji će se održati početkom prosinca trebala donijeti novi sporazum o informacijama i komunikacijama.

Prema nekim informacijama, taj sporazum uveo bi dodatnu kontrolu i omogućio lakšu cenzuru na internetu.

Također, neslužbeno se spominje ruski zahtjev za smanjenjem američkog utjecaja na funkcioniranje interneta.

Stoga su članovi Europskog parlamenta podigli glas i upozorili kako bi novi sporazum 'negativno utjecao na internet, njegovu arhitekturu, operacije, sadržaj i sigurnost, poslovne odnose, pravila i slobodni protok informacija'.

Parlamentarci su otišli i korak dalje te prihvatili rezoluciju kojom pozivaju zemlje članice da odbace promjene koje ITU predlaže i to tijelo nazvali 'neprikladnim' za nadzor interneta.

Protiv novog sporazuma pobunio se i Google te je pokrenuo široku kampanju Take Action kojom želi potaknuti internetsku zajednicu da se usprotivi odlukama ITU-a.