BOLEST JE BILA JAČA

Umro je Matija Raos, aktivist, dizajner i čovjek ogromnog srca

27.08.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Matija Raos, osnivač i predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, jedan od pionira coworking pokreta u Hrvatskoj, preminuo je u nedjelju 26. kolovoza nakon duge i teške bolesti

Matija Raos bio je dizajner, kreativac i aktivist naizgled neiscrpne energije te je za svakog imao savjet i toplu riječ ohrabrenja.

Studirao je na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, na kojem je stekao diplomu na području produkt dizajna. Prije no što se upustio u neizvjestan svijet slobodnih strijelaca iskustvo je stekao radeći na zahtjevnim projektima za agencije u sklopu velikih marketinških grupacija.

Bio je, između ostalog, jedan od suosnivača inicijative Coworking Croatia, pokrenute 2012. godine s ciljem umrežavanja profesionalaca i poticanja njihova djelovanja u zajedničkom prostoru.

Godinu kasnije bio je jedan od ključnih pokretača Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, dijela Europskog foruma nezavisnih profesionalaca. Bio je predsjednik i prepoznatljiv zaštitni znak te udruge koja danas broji više od 2500 članova, a u sklopu koje se neumorno borio za poboljšanje i unapređivanje statusa nezavisnih i samostalnih profesija.

Zloćudni tumor želuca dijagnosticiran mu je u ljeto 2017. godine. Kako je liječenje bilo skupo, pokrenuta je crowdfunding kampanja na platformi Generosity.com. To što je ciljanih 25 tisuća američkih dolara prikupljeno u prvih 12 sati kampanje govori o tome koliko je života Matija dotaknuo svojom dobrotom, optimizmom i nesebičnošću.

Bile su mu tek 34 godine. Nedostajat će svima nama koji smo imali čast i povlasticu upoznati ga.