JOŠ JEDAN BOD ZA STROJEVE

Umjetna inteligencija u pokeru očitala bukvicu ljudima

03.02.2017 u 08:17

Bionic
Reading

Još 11. siječnja počeo je pokus istraživača sa sveučilišta Carnegie Mellon u kojem su pokušali otkriti može li računalo pobijediti ljude u složenoj varijaciji pokera poznatoj kao Texas hold’em. Ne samo da je AI osvojio više od profesionalaca - uhvatio ih je nespremne i potpuno 'ubio u pojam'

Pokus je trajao gotovo tri tjedna u kasinu u Pittsburghu, a AI je uspješno pobjedio četiri vodeća igrača u Texas hold’em pokeru. Proteklih godina strojevi su uspješno pobijedili ljude u nizu igara poput šaha, Scrabblea, Izazova i prastare igre Go. Međutim, niti jedan stroj se do sada nije uspješno suprotstavio ljudima u 'ekstremnoj igri nesavršenih informacija', igri u kojoj su određeni elementi skriveni. Dok se kod ljudi mnogo toga oslanja na intuiciju i 'sreću', strojevi nemaju milosti.

Pa, sve ovo je lagano demoralizirajuće

Poker je posebna tema u svijetu razvoja umjetne inteligencije. Poker kao igra traži razumijevanje i spoznaju tako da strojevi teško mogu imitirati ljude, piše MIT Tech Review.

U svoj svojoj osnovi, ova kartaška igra je drastično drugačija od onih poput šaha. U ovoj varijanti pokera ne postoji jedan pravi potez. AI mora koristiti teoriju o igri kako bi razvio optimalne poteze, posebno s obzirom na stvari koje nisu poznate (neotkrivene karte). Umjetnoj inteligenciji istraživači nisu rekli kako točno igrati poker - van pravila kojih se mora držati u igri. Isprva je sustav igrao nasumično, no nakon brojnih dijeljenja postao je gotovo nepobjediv.

Zašto je za testiranje umjetne inteligencije odabran poker? Autor: Carnegie Mellon University

Ukratko - četiri vrhunska ljudska pokeraša su završila u deficitu, dok je AI poker bot nazvan Libratus osvojio 1,8 milijun dolara. Mnogi iz branše strojnog učenja smatraju kako je ovim potezom svijet umjetne inteligencije napravio još jedan veliki korak naprijed. Stvar je posebno bitna kada se gleda mogućnost primjene van kartaške igre. Libratus je pokazao kako bi mogao pomoći u svemu - od trgovanja dionicama, preko političkih pregovora pa sve do aukcija.

Kako su profesionalni igrači pokera opisali svoj susret s Libratusom?

'Pa, sve je lagano demoralizirajuće (...) kad igrate protiv ljudi, možete uzeti pauzu. Ovdje se pojavljujemo i gubimo 11 sati svaki dan (...) nismo naviknuti gubiti ovako često', izjavio je jedan od profesionalaca Jason Les za The Guardian. 'Računalo radi poteze kakve ne biste očekivali od čovjeka, konstantno vas tjera da budete oprezni', dodao je.

Tvorci sustava su ponosni na rezultate, a posebno na činjenicu da je Libratus potpuno samostalno naučio i blefirati protivnike, ali...

U ovom trenutku postoji i 'kvaka'. Sustav koji AI koristi za analizu i igranje nije namijenjen natjecanju s više protivnika. Naravno, samo je pitanje vremena kada će i to biti moguće. Ove godine valja očekivati brojne pomake u svijetu umjetne inteligencije - no mjesta za strah za sada nema.

Više: MIT Tech Review