NOVA CAPTCHA

Ubuduće ćemo ovo morati raditi da pristupimo Facebook računu?

29.11.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Iz najveće društvene mreže svijeta Facebooka uskoro bi od vas mogli tražiti da im pošaljete fotografiju koja jasno pokazuje vaše lice kako biste dokazali da niste robot

U Facebooku isprobavaju novu vrstu testa CAPTCHA, koji se koristi kako bi se provjerilo je li korisnik ljudsko biće ili softver. 

Na Twitteru se pojavila snimka zaslona testa identiteta na kojoj se od korisnika traži upload fotografije na kojoj se jasno vidi njegovo lice. 'Provjerit ćemo ju i trajno ju obrisati s naših poslužitelja', također je navedeno.

Čini se kako screenshot, u međuvremenu obrisan, daje naslutiti kako korisnici neće imati pristup korisničkom računu dok fotografija nije provjerena. 

Iz Facebooka su Wiredu potvrdili kako doista testiraju takvu provjeru identiteta. Žele ju upotrijebiti kako bi u raznim situacijama prepoznali i otkrili potencijalno sumnjive aktivnosti, među kojima su otvaranje korisničkog računa, slanje zahtjeva za prijateljstvo, postavljanje plaćanja oglasa te stvaranje odnosno uređivanje oglasa.

Postupak prepoznavanja sumnjive aktivnosti i provjere fotografije je automatiziran. Kako bi provjerili autentičnost korisničkog računa, u Facebooku će gledati je li fotografija autentična. 

Ta će metoda biti jedna od više njih, automatiziranih i ručnih, koje će biti korištene za otkrivanje sumnjivih aktivnosti. Početkom ovog mjeseca iz Facebooka su zatražili korisnike da im na aplikaciju Messenger pošalju svoje golišave fotografije kako bi se učinkovitije borili protiv osvetničke pornografije.

Nije poznato kad ju u Facebooku planiraju početi koristiti. Navodno je u testiranju još od travnja ove godine.

Tehnologije prepoznavanja lica sve se više koristi u različite svrhe, poput primjerice otključavanja Appleovog iPhonea X.

CAPTCHA u raznim izdanjima Izvor: Profimedia / Autor: Maen Zayyad