MEĐUNARODNI PROJEKT

U Zagrebu je pokrenut besplatni startup inkubator za migrante i izbjeglice

11.11.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Migranti, izbjeglice i druge osobe koje su u Hrvatsku došle iz država izvan Europske unije dobili su u Zagrebu mjesto gdje mogu pokušati razviti svoju poduzetničku ideju i pokrenuti posao

Migrant Talent Garden je međunarodni projekt koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška iz EEA i Norway Grants fondova za zapošljavanje mladih.

Ideja projekta je smanjiti visoku nezaposlenost mladih migranata uključujući ih u program potpore i poduzetničke edukacije.

Osim u Hrvatskoj, projekt je paralelno u tijeku u Litvi, Latviji, Bugarskoj i Grčkoj. Island i Norveška sudjeluju kao države partneri.

Kroz inkubacijski program će putem online i uživo radionica različite poduzetničke vještina i znanja ponuditi iskusni mentori startup zajednice i profesionalci iz područja poslovanja, komunikacije, prodaje i prava.

Polaznicima inkubatorskog programa će za vrijeme trajanja programa biti na raspolaganju i individualni sastanci s mentorima za pojedina pitanja.

Program se odvija na engleskom jeziku i trajat će do ljeta. Polaznicima neće biti naplaćena nikakva naknada.

Hrvatski poduzetnici i profesionalci podijelit će svoje znanje s dvadeset polaznika iz Turske, Sirije, Egipta, ali i Velike Britanije te Bosne i Hercegovine.

Na kraju inkubacijskog programa najbolji timovi će dobiti podršku u osmišljavanju i provedbi kampanje za prikupljanje sredstava za pokretanje poslovanja putem crowdfundinga.

Podrška je poduzetnicima važna

Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP) partner je ovog međunarodnog projekta.

'Poduzetništvo je posao prepun prepreka i izazova. Praksa nas je naučila kako međusobna podrška, povezivanje i suradnja za svakog poduzetnika može biti neobično važna i vrijedna.

Tim više to vrijedi za migrante koji se nalaze u stranoj zemlji gdje u pravilu nemaju onu vrstu društvene podrške kakvu svi mi dobivamo u svojim matičnim državama od obitelji, prijatelja i drugih.

Koliko će aktivni biti u takvom povezivanju ovisi prije svega o samim sudionicima. Mi kao organizatori smo tu da im pružimo priliku i mogućnosti', rekao je Ivo Špigel, suosnivač ZIP-a.

Predstavljen je također projekt Migrapreneurs, iza kojeg stoje dvije mlade žene iz Turske, Hilal Numanoğlu i Zeynep Balay.

Hilal je diplomirala ekonomiju u Zagrebu, i suočila se s problemom pronalaska posla. Tako je krenula ideja za nevladin projekt u kojem žele educirati migrante, s njima prevladati pravne prepreke, poreze, radne dozvole i kulturološke razlike.

Dvije Turkinje planiraju izraditi vodič koji će pomoći svima koji dođu u Hrvatsku u lakšem snalaženju i uputiti ih kako potražiti posao. Također žele pokrenuti i edukacijsku platformu, konferencije i festivale međukulturalne suradnje.