ČUDAN SVIJET

U Japanu hakiraju i WC školjke

06.08.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Tehnologija je u Japanu toliko napredna da je moguće hakirati čak i WC školjku. Istina, bez nekakvih ozbiljnih posljedica za njenog vlasnika. Osim možda pretople daske ili neočekivanog ispiranja

Japanci su poznati po svojim inovativnim zamislima i ljubavi prema tehnologiji. Stoga ne čudi što su mnogo vremena i novca uložili i u moderniziranje WC školjki.

Satis WC školjke stoje oko 23 tisuće kuna, no za taj novac dobijete ne samo WC školjku, već i automatsko ispiranje, grijanje daske, kao i deodoriranje školjke i okoline.

No ono što je posebno zanimljivo je da WC školjkom možete upravljati putem pametnog telefona.

Svaki Satisov WC dolazi s Bluetooth PIN-om kojim se povezuje s aplikacijom za Android pomoću koje možete upravljati WC-om i prije no što uđete u samu prostoriju.

Zanimljivo je da je sigurnosna tvrtka Trustwave otkrila da upravo zbog svojih 'naprednih' mogućnosti Satis školjke mogu biti hakirane, piše KMUW.

Odnosno, svatko tko preuzme aplikaciju 'My Satis' može upravljati bilo kojom Satis školjkom.

'Napadač jednostavno preuzme 'My Satis' aplikaciju i može ju koristiti za uporno puštanje vode, čime se povećava potrošnja vode u prostoru u kojem se školjka nalazi i tako njenom vlasniku povećava račun za vodu. Napadač bi također mogao dizati i spuštati dasku ili aktivirati opcije za pranje i sušenje što bi moglo uzrokovati neugodu korisniku WC školjke', zapisali su iz Trustwavea.

Kao da to sve nije dovoljno, Japanci su osmislili i aplikaciju koja prati probavu i pražnjenje crijeva.

U promotivnom materijalu za aplikaciju stoji kako je praćenje rada crijeva 'neophodno za vaše zdravlje i eventualno otkrivanje bilo kakvih poremećaja'.

Dakle, ako se ikad nađete u Japanu, provjerite da neki haker ne čuči u prikrajku i broji koliko ste puta bili na WC-u i jeste li dasku ostavili dignutu ili spuštenu.