NOVITETI

U HT-ovu ponudu stižu švedski mobiteli za starije osobe

16.06.2016 u 20:30

Bionic
Reading

Tvrtka Doro u prodaju putem Hrvatskog Telekoma i Mobisa na hrvatsko tržište pustiti dva modela namijenjena starijima od 65 godina: 632 i 530x

Švedski Doro specijalizirao se za izradu telekomunikacijskih i inih uređaja čiji su hardver i softver prilagođeni mogućnostima, potrebama i željama starijih osoba. Tvrtka je stara 40 godina i prisutna u 40 zemalja, kojima će se od idućeg tjedna priključiti i Hrvatska.

Kako je rekao Francois Jacob, regionalni direktor Doroa, zadnjih pet godina zabilježili su kumulativni rast prodaje od 21 posto. Tržište Europe, Bliskog istoka i Afrike čini 25 posto njihove prodaje, no u Hrvatskoj i većini zemalja bliže regije još nisu zastupljeni.

Glavninu njihove ponude čine posebno prilagođeni klasični mobiteli (s vlastitim operativnim sustavom Nucleus) i pametni telefoni (Android, Windows Phone). Naglasak je na velikim tipkama, jasnom zvuku, temama, kontrastu i veličini teksta koje je moguće prilagoditi, jednostavnim izbornicima, ali i značajkama poput pomoći nagluhim osobama.

Na hrvatsko tržište će idućeg tjedna putem HT-a i Mobisa (potinji će ih zastupati i u Bosni i Hercegovini te Srbiji) izbaciti dva modela: PhoneEasy 632 i PhoneEasy 530x.

Doro PhoneEasy 632 je klasični mobitel školjkastog dizajna koji dolazi s ugrađenim dugmetom za pomoć (u slučaju nužde šalje alarm i GPS koordinate na pet adresa), e-poštom, pojednostavljenim GPS-om, kamerom s bljeskalicom, dva zaslona... To je 3G mobitel za one koji nisu spremni za pametni telefon, rekao je Jacob.

Doro PhoneEasy 530x - koji izgledom podsjeća na starije Nokije, nudi LCD QVGA zaslon dijagonale 2,4 inča (šest centimetara), kameru s dva megapiksela, bljeskalicom i mogućnošću snimanja videa, e-poštom i vremenskom prognozom, Bluetoothom... Ujedno je otporan na prašinu (IP54).

Oba uređaja dolaze s podrškom za nagluhe osobe i certifikatom ISO 9001. Cijena će biti objavljena tijekom idućeg tjedna. U inozemstvu njihovi uređaji prosječno koštaju oko 60 eura (uz raspon od 20 do 300 eura).

Jacob je najavio kako će na hrvatsko tržište s vremenom doći i posebno prilagođeni pametni telefoni iz serije Liberto.