POKRIVAJU SVE OPCIJE

Tvrtke gomilaju bitcoine za buduće hakerske napade?!

19.05.2017 u 13:17

Bionic
Reading

Udovoljavanje zahtjevima napadača opcija je u onim organizacijama koje najhitnije moraju doći do ukradenih podataka - bolnicama i financijskim institucijama.

Tvrtke diljem svijeta kupuju bitcoine kako bi se osigurale za buduće hakerske napade, najavljene već za lipanj. Kako piše NBC News, udovoljavanje zahtjevima napadača opcija je u onim organizacijama koje najhitnije moraju doći do ukradenih podataka  - bolnicama i financijskim institucijama.

WannaCry zlorabi znani sigurnosni propust u Microsftovu operativnom sustavu za stolna računala EternalBlue (s alatom DoublePulsar), za kojeg je softverski div iz Redmonda izdao zakrpu u ožujku ove godine. Hakeri su u nedavnom napadu pokušali i uspjeli iskoristiti to što ljudi ne nadograđuju i ne krpaju operativne sustave odmah čim nadogradnja postane dostupnom. Štoviše, nedavno istraživanje otkrilo je da je ranjivi Windows XP i dalje treći najpopularniji na svijetu.

Gluhi korisnici

Osnovna podrška za Windows XP okončana je još 15. travnja 2009. godine, a na produženoj (i konačnoj) podršci bio je do 8. travnja 2014. godine. Riječima mnogih sigurnosnih stručnjaka - i to je bilo previše. Unatoč tome što je Microsoft pružio godine dodatne podrške besplatno te pokušao gurnuti korisnike na modernije platforme, veliki broj njih je jednostavno ostao vjeran Windowsima XP - na vlastitu odgovornost. Upozorenja da hakeri samo čekaju takve korisnike nisu imala posebnog učinka...

Bitcoin raste

Vrijednost ove valute opet raste i premašiila je rekordnih 1.900 dolara. U ovoj godini zabilježen je rast od 107 posto. Stalni rast bitcoin bilježi od 2010., s iznimkom u 2014. godini.