RAČUNALNA SIGURNOST

Tri četvrtine podataka na Googleu je enkriptirano

20.03.2016 u 07:49

Bionic
Reading

Očekivano, servisi koji u najvećoj mjeri traže zaštitu privatnosti, poput Gmaila i Drivea, već su u potpunosti enkriptirani. Za napredak su odgovorni pomaci naprijed u oglašavanju i drugim servisima

U nedavno objavljenom Izvješću o transparentnosti (Transparency Report) Google je otkrio kako je više od 75 posto internetskih upita koje je zabilježio koristilo enkripciju.

To je značajno više od malo iznad 50 posto početkom 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon što je Edward Snowden razotkrio masovne razmjere nadzora koje provode američke obavještajne službe.

Očekivano, servisi koji u najvećoj mjeri traže zaštitu privatnosti, poput Gmaila i Drivea, već su u potpunosti enkriptirani. Za veći dio poboljšanja odgovorni su pomaci naprijed u oglašavanju i drugim servisima u kojima enkripcija sve donedavno nije bila prioritet.

Sjeverna Amerika bilježi najveći udio neenkriptiranog prometa, a 95,,5 posto nezaštićenih podataka stiže s mobilnih uređaja, vjerojatno starijih mobitela i/ili operativnih sustava.

Više:Engadget