pet dana u svemiru

[VIDEO] Treća tura Muskovih svemirskih turista vratila se kući: Po prvi puta među njima nije bilo astronauta

19.09.2021 u 08:18

Bionic
Reading

Četvero svemirskih turista SpaceX-a sigurno je u subotu sletjelo u Atlantski ocean nakon tri dana provedena u svemiru, što je bila prva misija u orbiti u povijesti u kojoj nije bilo nijednog profesionalnog astronauta.

Kapsula Dragon sletjela je u Atlantski ocean oko 19 sati po mjesnom vremenu (1 iza ponoći u nedjelju po srednjoeuropskom), nedaleko od Cape Canaverala, odakle je četvero američkih turista uzletjelo u srijedu.

Slijetanje je SpaceX uživo prenosio na svojim stranicama. Nakon povratka u atmosferu, spust kapsule usporila su četiri velika padobrana. 

Po nju je po slijetanju u ocean brzo doplovio brod SpaceX-a i tada je putnicima omogućeno da se iskrcaju. Njih četvero potom će biti prevezeni u Kennedyjev svemirski centar na Floridi. 

"Bilo je ovo sjajno putovanje, ali to je tek početak", kazao je nakon slijetanja vođa misije, 38-godišnji bogataš Jared Isaacman. 

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Ovo je treći put da je kompanija Elona Muska odvela ljudsku posadu u svemir i vratila je natrag, nakon dvije misije za NASA-u, u kolovozu prošle i svibnju ove godine. Oba puta radilo se o prijevozu astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju.

Kapsula Dragon putovala je ovaj put dalje od ISS-a, na visinu od 575 kilometara.

Putovanje je financirao milijarder Isaacman i za to je SpaceX-u platio desetke milijuna dolara.

Isaacman je tri mjesta ponudio strancima, medicinskoj sestri Hayley Arceneaux (29), profesoru Sianu Proctoru (51) i veteranu američkog zrakoplovstva Chrisu Sembroskom (42).

Tijekom leta mjereni su im vitalni znaci kako bi se proučio utjecaj svemirskog okruženja na neuvježbane civile.

  • +5
SpaceX Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Kružeći orbitom brzinom od 28.000 kilometara na sat, svaki su dan više od 15 puta obletjeli Zemlju. 

Tvrtka Elona Muska ovim je letom ušla u borbu za svoj dio kolača u svemirskom turizmu.

SpaceX-ovom misijom Inspiration4 zaokruženo je ljeto u kojem su milijarderi Richard Branson i Jeff Bezos poletjeli u svemir letjelicama Virgin Galactica i Blue Origina u samo nekoliko dana razmaka u srpnju.