TEHNO PREPORUKA

Tražite dobar laptop za gejming? Razmislite prvo o ovome

23.10.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Bez obzira volite li veće ekrane, brže procesore ili sve zajedno, ovo su stvari na koje trebate obratiti pažnju pri kupnji gejmerskog prijenosnika

Laptopi za gejming već godinama spadaju među neka od najmaštovitijih računala na tržištu. Za razliku od uredskih varijanti, koje sve od reda pucaju na prenosivost i dugotrajnu bateriju, laptopi za igranje nastoje postići sličnu stvar, ali bez kompromitiranja brzine i snage. Usvojili su neke odvažne inovacije, poput rotirajućih šarki ili mogućnosti modificiranja sličnog stolnim računalima, te postali - zanimljiviji.

Ako tražite novo računalo na kojem ćete moći raditi i ponekad zaigrati neku zahtjevnu igru, možda ne bi bilo loše razmisliti o poslovnim prijenosnicima koji imaju jak grafički procesor, no ako više vremena želite provesti igrajući, tu su druge opcije.

Kakvu grafičku karticu ili pak procesor želite?

Odgovor na ovo pitanje relativno je jednostavan, a uključuje Intelov čipset s Nvidijinom grafičkom karticom. AMD je prošlih godina pokazao da može napraviti puno s procesorima za prijenosnike Ryzen, a koji su bolji za rad s više zadataka odjednom (poput streaminga), na što je Intel odgovorio čipovima 12. generacije. S druge strane, ako vam je AMD mio, uvijek je dobro znati da i on nudi svoja tehnološka rješenja, pogotovo uzmemo li u obzir to da su u pravilu jeftiniji od Intelovih.

Kad smo kod videokartica, AMD još hvata korak za Intelom. Radeon RX 6000M je pokazao jako dobre performanse u prijenosnicima poput ASUS-ovog modela ROG Strix G15, no i dalje kaska za Nvidijom kad govorimo o značajkama poput ray tracinga.

Ako vam je u planu kupovina laptopa koji će vam dobro služiti dulje vrijeme, odnosno na kojem će igre i ray tracing raditi bez zastoja, možda je bolji izbor Nvidia jer bolje stvara realistično osvjetljenje. RTX procesori također koriste DLSS, tehnologiju koja uz pomoć umjetne inteligencije može igre podići na veću rezoluciju od one za koju su rađene, što zna biti dosta korisno ako, recimo, želite iskoristiti značajke monitora s visokom brzinom osvježenja.

Startna točka je, tim rečeno, Nvidijin RTX 3050, no ako želite dobre performanse u rezolucijama 1080p i 1440p, naš je prijedlog RTX 3060. RTX 3070 je, opet, najbolji balans između cijene i performansi koji će moći pokretati hrpu igara u 4K. Najskuplji procesori RTX 3080 i 3080 Ti su jako moćni i isplativi samo onima koji si ih mogu priuštiti.

Također valja naglasiti da Nvidijini mobilni grafički procesori nisu isti kao oni za stolna računala. Nemojte se iznenaditi ako naiđete na dva laptopa s istim grafičkim čipom koji imaju različite grafičke performanse - modificiranje voltaže komponenti, čime velik broj proizvođača igara zna utjecati na broj sličica u sekundi.

Kakav vas ekran zanima?

Veličina zaslona je dosta dobra startna točka pri biranju prijenosnog računala. U načelu 15-inčni laptopi predstavljaju najbolji balans između imerzije i prenosivosti, a veći, 17-inčni modeli imaju veće gabarite, težinu i više prostora na ekranu. Na tržištu postoje 13-inčni gejmerski laptopi, poput Razer Stealtha, koje morate platiti više nego neke opcije od 15 inča, a tu su i prijenosnici od 14 inča, poput Zephyrusa G14 i Bladea 14, koji su veći od 13-inčnih laptopa te i dalje relativno prenosivi.

Danas se pri izboru laptopa mora u obzir uzeti još nekoliko faktora. Većina zaslona dolazi s osvježenjem slike od 60 Hz, odnosno 60 puta u sekundi. Riječ je o standardu koji koristimo još od doba televizora, no prošlih godina došlo je do promjena. Danas za gejming tražimo 1080p monitore s minimalno 120 Hz, s tim da na tržištu postoje modeli od 144 Hz, 240 Hz i 360 Hz. Sve ove značajke služe jednoj stvari - osiguravaju da stvari na vašem zaslonu izgledaju što bolje.

Također obratite pažnju na Nvidijin standard G-SYNC i AMD-ov FreeSync. Oba koriste adaptivnu sinkronizaciju te mogu izjednačiti brzinu osvježenja zaslona s brzinom osvježenja u videoigri. Mogu i smanjiti efekt 'trganja' ekrana i učiniti igre glatkijima. Riječ je o značajkama koje nisu nužne za konačan izbor, no mogu biti zgodan bonus.

GEJMING

[VIDEO] Naslovi kojima se veselimo: Ovo su definitivno najbolje igre ovogodišnjeg Gamescoma

Pogledaj galeriju

Najbolji laptop za većinu gejmera: ASUS ROG Zephyrus G14

Cijena: od 8800 kuna

Zephyrus G14 je kompaktan laptop opremljen AMD-ovim Ryzenom i Radeonovom grafikom 6000M. Dok će nekima smetati manji ekran od 14 inča, napominjemo da se i dalje radi o jako dobrom panelu koji podržava rad do 144 Hz. Konačno, tu je i retro futuristički dizajn koji će se, vjerujemo, svidjeti onima koji vole takve stvari. Premda mu je nakon izlaska skočila cijena, G14 je i dalje jako dobar izbor, pogotovo nakon što mu je Asus dodao web kameru.

Za štedljive: Dell G15

Cijena: od 6060 kuna

Dellov G15 krije Intelov procesor 12. generacije i Nvidijine kartice serije RTX 30. Riječ je o izvrsnom laptopu koji je malo na težoj strani (oko 2,5 kg). Ako tražite jače konfiguracije, uvijek možete dodati komponente poput RTX-a 3060.

Premijski laptop: Razer Blade 15 advanced

Cijena: od 19.299 kuna

Razer nastavlja proizvoditi napredan hardver elegantnog izgleda. Blade 15 ima sve potrebno za igranje, uključujući jako brz grafički procesor iz Nvidije, 12. generaciju Intelovih procesora i QHD ekran, piše Engadget.

Najbolji uređaj srednje kategorije: Acer Predator Triton 500 SE

Cijena: od 11.835 kuna

Premda Acer zna nuditi dosta 'divlje' koncepte poput Tritona 900, Triton 500 je puno 'prizemljeniji' uređaj s ekranom od 16 inča, Nvidijinim procesorom 11. generacije i Nvidijinim procesorom serije RTX 30. Acerov dizajn i konstrukcija uređaja vrlo su solidni, a značajke koje donosi više su nego dovoljne za ugodan gejming.