OD 22. DO 29. LIPNJA

Tko želi na fotoseminar Fotosofia 9?

08.04.2014 u 10:12

Bionic
Reading

Otvoren je natječaj kojim će biti odabrano 15 sudionika devete Fotosofije, besplatnog sedmodnevnog fotoseminara koji će se održati u Termama Tuhelj od 22. do 29. lipnja 2014. pod stručnim vodstvom Damira Hoyke.

Odabrane očekuje intenzivan tempo ispunjen teoretskim i praktičnim fotoaktivnostima. Fotografije snimljene unutar konteksta umjetničke fotografije printat će na pisačima Epson Stylus Photo R2000 i L800. U asketskim produkcijskim uvjetima pokušat će osvojiti medalju FOTOkreativac, a neizostavan dio seminara je i snimanje modne fotografije s modelima i modnim timom koji će biti izabran natječajem 'Fotosofia 9 FOTOmodel'.

'Kad sam 2006. organizirao prvu Fotosofiju, nisam niti slutio do kojih razmjera će se projekt razviti. Osvrnuvši se na preko stotinu dosadašnjih seminarista, mislim da sam, uz neprocjenjivu pomoć prijatelja, suradnika, pokrovitelja i medija koji dijele moju viziju, uspio u nakani da polaznicima osiguram dva bitna alata za ozbiljnije bavljenje fotografijom - podizanje kvalitete fotoizričaja i osnaženje vjere u svoj fotografski rad,' rekao nam je Hoyka, pa dodao: 'Neki od seminarista danas snimaju kampanje za velike hrvatske i svjetske brandove, neki su upisali studij fotografije, a neki su nakon seminarskog oslobođenja njihovog fotoizričaja počeli osvajati nagrade na fotonatječajima.'

Niti na ovom seminaru neće izostati javnosti najatraktivniji dio - snimanje portreta celebrityja, tema čijoj su dosadašnjoj realizaciji pomogla mnoga poznata imena - Rene Bitorajac, Zuhra, Tomislav Jelinčić, Boris Mirković, Zoran Predin, Enis Bešlagić, Natko Zrnčić Dim, Ana Jelušić, Aco Stanković i mnogi drugi.

Kako snimiti reportažnu fotografiju seminaristi će učiti kroz već tradicionalni malonogometni turnir koji je specifičan po tome što je zasad jedino nadmetanje te vrste u kojem, osim celebrity ekipe, sudjeluju sve tri nacionalne televizije.

Fizičar dr. sc. Davor Horvatić, koji već godinama lako razumljivim objašnjenjima temelja fizikalne realnosti široj javnosti mijenja percepciju svijeta, ovaj će se put osvrnuti na problem iskrivljenih informacija vezanih uz temelje naše stvarnosti i prikazati kako kritičkim razmišljanjem izbjeći krive zaključke i krive (re)akcije.

Hoyka će održati predavanje o temama iz njegovog eseja 'Fotosofia' u kojem će, između ostalog, iznijeti svoja razmišljanja o svrsi postojanja fotografije, njezinom potencijalu da promjeni pojedinca i društvo te načinu na koji publika fotografiju može koristiti u svakodnevnom životu.

Natječaj je otvoren do 21. svibnja2014., a detalje i uvjete možete pročitati na www.fotosofia.info gdje će biti objavljivane i obavijesti o predavanjima/aktivnostima otvorenima za publiku.

Na istoj web stranici objavljen je i natječaj 'Fotosofia 9 FOTOmodel' za fotomodele, make up artiste, frizere, stiliste i modne kreatore - suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 9.