IZDRŽLJIVI VETERAN

Tko kaže da je Amiga za staro željezo?

22.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Mislili ste da su računala s Windowsima XP drevna? Osobno računalo, popularno '80-tih godina prošlog stoljeća, brine o sustavu za klimatizaciju škola u gradu Grand Rapids u Sjedinjenim Državama

Automatizirano upravljanje sustavom grijanja i hlađenja u koji je uključeno ukupno 19 škola povjeren je gotovo tridesetogodišnjem veteranu, Commodoreovom računalu Amiga 2000.

Podaci između škola putuju pomoću modema s 1.200 bauda (tko još uvijek zna što to znači, neka digne ruku) i bežični radio toliko zastario da povremeno ometa razgovore putem walkie-talkieja.

Računalni kod nužan za funkcioniranje bio je djelo srednjoškolca. Pođe li nešto po krivu, školske vlasti morat će kontaktirati sad već pomalo sredovječnog programera i nadati se kako će znati riješiti problem. Commodoreu svakako služi na čast tako izdržljiv i svestran stroj, no pitamo se koliko je pametno prepustiti sustav koji ima izravnog utjecaja na tisuće učenika računalu koje je vjerojatno starije i od nekih učitelja.


Postoji dobar razlog zašto se još uvijek oslanjaju na veterana - modernizacija bi mogla koštati do dva milijuna dolara (oko 12 milijuna kuna).

Više:Mashable