Ni kriv ni dužan

Tinejdžer tuži Apple za milijardu dolara jer ga je sustav prepoznavanja lica proglasio lopovom

23.04.2019 u 11:48

Bionic
Reading

Izgleda da je počinitelj koristio ukradenu osobnu iskaznicu, a Apple je svoj sustav prepoznavanja lica programirao kako bi lice pravog lopova povezao s nedužnim maturantom koji se nije nalazio ni blizu mjesta događaja.

Jedan 18-godišnjak iz New Yorka podnio je tužbu u iznosu od milijardu dolara protiv Applea zbog pogrešnog uhićenja. Krivac za ovo uhićenje je, tvrdi mladić, Appleov sustav prepoznavanja lica.

Njujorški policajci uhitili su Ousmanea Baha još 29. studenog, nakon što je lažno povezan s nizom krađa po Appleovim trgovinama u Bostonu, New Jerseyu, Delawareu i na Manhattanu.

Očigledno je pravi počinitelj koristio ukradenu osobnu iskaznicu koja je sadržavala njegovo ime, adresu i druge osobne podatke. Međutim, budući da ID nije imao fotografiju, tužba navodi da je Apple programirao svoj sustav prepoznavanja lica kako bi povezao lice pravog lopova s ​​Bahovim detaljima.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels

Detektiv koji je nakon uhićenja pregledao Appleovo nadzornu snimku utvrdio je da pravi Bah nije izgledao kao lopov. Nadalje, Bah je bio na maturalnom plesu na Manhattanu kad se dogodila krađa u Bostonu, gdje je ukradena roba vrijedna 1200 dolara.

Slučaj je doista neobičan i nije posve jasno hoće li se održati na sudu. Međutim, kako primjećuje New York Post, u tužbi se tvrdi da je Appleova upotreba softvera za prepoznavanje lica u njihovim trgovinama tip 'orvelovskog nadzora' kojeg se potrošači boje. To više što većina potrošača nije niti svjesna da se njihova lica potajno snimaju i potom analiziraju.