PRVI IKADA

Tinejdžer iz SAD-a uspio pobijediti Tetris, njegova reakcija sve govori

04.01.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Tinejdžer iz Oklahome tvrdi da je prva osoba na svijetu koja je pobijedila u Nintendovoj klasičnoj video igri ​​Tetris. Dosad je Tetris uspio 'pobijediti' samo program umjetne inteligencije

Willis Gibson (Blue Scuti) je na svom YouTube kanalu objavio video koji prikazuje kako je Willis došao do kraja igre i njegovu reakciju. Trinaestogodišnjak se naslonio na naslonjač stolice i rekao: 'Past ću u nesvijest, ne osjećam prste'.

Tetris igra od svoje 11 godine i natjecao se na nekoliko turnira. 'Kad sam počeo igrati, nisam očekivao da ću pobijediti ovu igru', napisao je Willis na YouTubeu. Uspio je oboriti i tri svjetska rekorda u Tetrisu.

Popularna igra, u kojoj igrači slažu blokove u savršenu vodoravnu liniju kako im se brzina povećava, izvorno se pojavila 1984. kada ju je izumio ruski inženjer Aleksej Paytinov.

Popularnost joj je porasla kada je debitirala na Nintendovoj NES konzoli 1989. Danas je igra prisutna na brojnim konzolama i platformama, uključujući i mobitele, a prodana je navodno u više od 520 milijuna primjeraka, što je čini jednom od najpopularnijih igara na svijetu.

Godine 2010. profesionalni igrač Thor Aackerlund dosegao je razinu 30 koristeći tehniku ​​hipertapkanja, gdje igrač 'vibrira' prstima kako bi koristio kontrole brže od stvarne brzine igre.

Drugi igrači usvojili su hipertapping i druge tehnike kako bi saznali koju razinu mogu doseći, ali do prosinca je samo umjetna inteligencija uspjela 'pobijediti' Tetris.

'Ovo je nevjerojatno. Programeri nisu mislili da će itko uspjeti otići tako daleko, tako da možemo reći da je čovjek pobijedio videoigru', izjavio je za Reuters Vince Celemente, direktor Svjetskog prvenstva u klasičnom Tetrisu.