PILOT PROJEKT

'TeraStream će donijeti revoluciju u zdravstvo'

12.03.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, pilot projektom u praksi testira mogućnosti tehnologije TeraStream. Pokaže li se uspješnim, mogao bi podići kvalitetu zdravstvenih usluga, ali i donijeti uštede

HT je u Zagrebu prvi put predstavio svoju eksperimentalnu mrežu TeraStream u konkretnoj primjeni - u ovom slučaju, na području telemedicine.

Pokazana je razmjena radioloških slika teških više stotina megabajta između dva bolnička centra - KBC Zagreb i KBC Rebro - te konzultacije s dr. Zlatkom Giljevićem, ravnateljom KBC Zagreb koji je i sam prisustvovao predstavljanju, s preostala dva liječnička tima.

Dr. Giljević je istaknuo kako je iznimno važno to što su imali mogućnost konzultacije i razmjene mišljenja u realnom vremenu, što podiže razinu kvalitete zdravstvene skrbi, ali ju i približava onima kojima nije bila lako dostupna ranije.

Prijenos se odvijao putem mreže TeraStream, globalne tehnološke inovacije koju je HT, zajedno s Deutsche Telekomom, prvi u svijetu predstavio i implementirao u prosincu prošle godine.

Podsjetimo, riječ je o tehnologiji koja diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete, što korisniku omogućuje brzinu prijenosa podataka od 1 Gbit/s. Trebala bi značajno smanjiti jediničnu cijenu prijenosa podataka i omogućiti masovnu izgradnju optičkog pristupa.

Ostojić želi telemedicinu

Demonstracija je bila dijelom pilot projekta koji je u tijeku u zagrebačkim bolnicama, a koji bi se za šest do devet mjeseci mogao početi širiti i na ostale zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Pogledajte infografiku koja objašnjava funkcioniranje pilot projekta:

TeraStream u telemedicini (klikni za veću sliku)


Dosadašnja iskustva su, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić, jako dobra. Podsjetio je kako je tijekom prošle godine kod nas otvoreno 10 novih telemedicinskih središta te najavio kako će nastojati otvoriti ih još više, ne samo zbog 4,3 milijuna građana Hrvatske, već i zbog 12 milijuna stranih turista, koliko godišnje dođe posjetiti Lijepu Našu.

Kako je rekao, pilot projekt hrvatsko zdravstvo neće koštati ništa, a nada se kako će donijeti i uštede, ponajprije zbog uklanjanja potrebe za slanjem pacijenata od bolnice do bolnice te ponavljanja pretraga i snimanja. Pokaže li se uspješnim, pilot projekt bi mogao biti veliki korak naprijed ka stvaranju jedinstvenog, informatički horizontalo integriranog bolničkog sustava u Hrvatskoj.

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Philipp Rösler rekao je kako je pilot projekt dokaz jakih gospodarskih veza između dvije države, ali i spremnosti na konkretna ulaganja u napredne tehnologije. Telemedicina je važna, to je tehnologija koja čovječanstvu može donijeti velike koristi, no bitno je za nju postaviti kvalitetnu infrastrukturu, dodao je.

Velik potencijal i za male poduzetnike

'Gospodarstvo i cjelokupno društvo trebaju napredne mreže koje će osigurati budući rast i konkurentnost. Iznimno sam ponosan što smo upravo mi u Hrvatskoj, zajedno s kolegama iz DT-a, prvi u svijetu predstavili ovu mrežu budućnosti koja donosi zaokret u dosadašnjem načinu viđenja telekom mreža, potiče gospodarstvo i inovacije', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a.

Pilot projekt važan je za HT, dodao je, ali i za društvo u cjelini, ne samo zato što će podići razinu zdravstvene zaštite, već i stoga što će mreže poput TeraStreama biti ključne za razvoj u budućnosti. Podsjetio je kako je HT dosad uložio 13 milijardi kuna te rekao kako je kompanija spremna povećati ulaganja ukoliko se promijeni zakonski okvir koji regulira optičke mreže, što bi se - prema njegovim očekivanjima - uskoro moglo dogoditi.

'Ova inovacija će pomoći da telekom sektor i gospodarstvo postanu spremni za ogroman rast prometa koji očekujemo u budućnosti. TeraStream ima potencijal za revoluciju u svim industrijskim sektorima koji trebaju prijenos velikog obujma podataka u realnom vremenu.

To se ne odnosi samo na zdravstveni sustav, već i na sektor malog i srednjeg poduzetništva. Zamislite koliko bi koristi od ove tehnologije mogli imati arhitekti, inženjeri i svi koji trebaju veliku propusnost podataka', istaknula je Claudia Nemat, članica Uprave DT-a zadužena za područje Europe i tehnologiju.

Za nju je ta tehnologija primjer novog liderskog modela u Europi, u kojem se partneri međusobno podržavaju u onome u čemu su najjači.

Pogledajte i video: