TEHNO PREGLED

Telegram je u siječnju dobio hrpu noviteta. Pogledajte o čemu se radi

02.02.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Popularna aplikacija za razmjenu poruka dodala je više novih značajki, dostupnih onima koji ju koriste besplatno ili plaćaju pretplatu

Aplikacija Telegram dobila je tijekom siječnja deset novih značajki. Evo pregleda tih noviteta.

Saved Messages 2.0

Svaki korisnik Telegrama ima razgovor pod nazivom Saved Messages, gdje je moguće pohraniti bilješke, podsjetnike i poruke proslijeđene iz drugih razgovora.

Novo izdanje aplikacije omogućava pregled spremljenih poruka po razgovoru ili kao popis, označavanje pomoću tagova radi lakše organizacije te uvodi novu karticu Saved u Shared Media, kako bi bilo moguće pristupiti porukama koje ste pohranili iz bilo kojeg razgovora.

Pregled spremljenih poruke po razgovoru

Novi način rada View as Chats nudi pregled popisa razgovora iz kojih ste proslijedili poruke. Ti će razgovori sadržavati sve poruke koje ste proslijedili u Saved Messages od korisnika, grupa i kanala.

Bilo koji od ovih chatova možete prikvačiti na vrh. Za promjemu prikaza kucnite naslov u Saved Messages. Također možete kucnuti i ⋮ / ⋯ i odabrati View as Messages ili View as Chats.

Spremljene poruke bit će prikazane u odabranom načinu kada ih sljedeći put otvorite.

Oznake za spremljene poruke

Možete dodati više oznaka (tagova) u Saved Messages, pa ih onda filtrirati u pretraživanju.

Pošto se oznake temelje na emotikonima, dodavanje oznake jednako je jednostavno kao dodavanje reakcije, ali oznake mogu imati i imena.

Oznake su već dostupne svim korisnicima Telegram Premiuma. Za pretraživanje u spremljenim porukama kucnite sličicu 🔍 u gornjem kutu.

Vaše će se oznake pojaviti ispod trake za pretraživanje - kucnite kucnite za filtriranje pretraživanja prema toj oznaci.

Saved Messages u Shared Media

Chatovi, grupe i kanali imaju dijeljeni medijski odjeljak za brzi pristup fotografijama, vezama, glazbi...

Novost je kartica Saved, u kojoj su poruke koje ste proslijedili u Saved Messages.

Nadograđeno pretraživanje

Rezultate pretraživanja sad je moguće pregledati kao kompaktnu listu. Najbrži način za otvaranje pretraživanja u bilo kojem chatu je dodirom i držanjem njegovog naslova.

Jednokratne glasovne i video poruke

Postavka View-Once sada je dostupna za glasovne i video poruke. Takve se poruke mogu reproducirati samo jednom prije nego što se automatski izbrišu.

Kako biste snimili poruku za jednokratni pregled, držite i prijeđite prstom prema gore da biste zaključali snimanje, zatim dodirnite sličica za jednokratni pregled prije slanja.

Pauziranje i nastavak snimanja

Dok snimate bilo koju glasovnu ili video poruku, sada možete pauzirati i kasnije nastaviti snimanje – umjesto slanja više poruka.

Za pauziranje prijeđite prstom prema gore kako biste zaključali snimanje i kucnite dugme za pauzu ⏸️. Za nastavak snimanja ponovno kucnite sličicu mikrofona ili kamere.

Vrijeme čitanja u privatnim razgovorima

Kada pošaljete poruku, 1 kvačica (✓) znači da je isporučena, dok 2 kvačice (✓✓) znače da je pročitana.

U razgovorima jedan na jedan sada možete vidjeti točno vrijeme kada je vaša poruka otvorena.

Vremena čitanja imaju vlastite detaljne postavke privatnosti, temeljene na postavkama privatnosti vašeg statusa Last Seen.

Ako sakrijete vrijeme Last Seen od određenih korisnika, također možete odabrati da od njih sakrijete svoj status čitanja.

Radi zaštite privatnosti, vremena čitanja u privatnim razgovorima vidljiva su sedam dana prije nego što se izbrišu, kao i u grupama.

Jednosmjerno vrijeme Last Seen i čitanja

Prema zadanim postavkama, skrivanje vašeg vremena Last Seen ili čitanja od korisnika također skriva njihovo vrijeme od vas.

Korisnici Telegram Premiuma mogu sakriti svoje vrijeme Last Seen i čitanja, a da i dalje vidite ono od drugih koji dijele svoje s vama.

Sakrijete li svoje vrijeme Last Seen ili čitanja, ono je uvijek skriveno od svih korisnika, uključujući i korisnike Premiuma.

Dopuštenja za privatne poruke

Korisnici Premiuma od sad mogu odabrati tko im može slati poruke – Everyone ili My Contacts and Premium Users.

Kada je ova značajka uključena, korisnici koji nisu kontakti ili nemaju Premium ne mogu započeti razgovor s vama, ali mogu odgovoriti ako im prvo pošaljete poruku.

Ako primite neželjenu poruku od drugog korisnika, postoji dugme na vrhu chata za blokiranje korisnika i upozoravanje moderatora.

Brže učitavanje i viša razlučivost videa

Video priče od sada bi se trebale učitavati četiri puta brže. Korisnici Premiuma dobili su novu postavku, koja omogućava gldanje videa u višoj razlučivosti, ako to razina internetskog prometa koju koriste dopušta.

Uz sve dosad navedeno, zajednički kontakti su također dobili novi izgled, poboljšane su video poruke na uređajima s operativnim sustavom iOS, a dodane su i nove sličice za macOS.

Ako ih želite aktivirati, otvorite Settings, Appearance pa App Icon.