ZNANSTVENA FANTASTIKA

Tehnologija 'Zvjezdanih ratova' bliža je no što mislite

31.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Ljubitelji 'Zvjezdanih ratova' vjerojatno su često uzdisali za pojedinim gadgetima ili tehnologijama koje glavni junaci tog serijala filmova koriste. No čini se kako bi ta tehnologija uskoro mogla postati i naša stvarnost

Svatko tko je pogledao neki od filmova iz serijala 'Zvjezdani ratovi' poželio je da i u stvarnom životu može provozati leteći motor ili mahati svjetlosnom sabljom.

Tehnologija koja se na filmu čini tako privlačnom, u stvarnosti često nije dostupna. Ali ako se znanstvenici zainate, to se može promijeniti.

I dok će na svjetlosnu sablju morati pričekati još neko vrijeme, Cracked je otkrio kako su druge tehnologije koje su nastale u mašti Georgea Lucasa ipak postale stvarne.

'Jurnik'


Jedna od tehnologija koja je osvojila milijune gledatelja diljem svijeta zasigurno su bili 'jurnici' ili 'speeder bike'.

Ne samo da su glavnim junacima omogućili brzo kretanje kroz šume i pustinje, već i izgledaju poput svemirske verzije motocikla.

Očito je ideja 'jurnika' zapela za oko i šefu tvrtke Aerofex, Marku DeRocheu, koji je i sam odlučio napraviti svoju verziju 'jurnika'.

Za razliku od filmske inačice koja je na mlazni pogon, DeRocheov uradak naziva 'zračno vozilo za male visine' više sliči motoru koji je postavljen na dvije elise helikoptera.

DeRocheova letjelica opremljena je s dva propelera koji potiskuju zrak prema zemlji i tako omogućavaju lebdenje. 'Vozač' sjedi kao na motociklu i upravlja 'volanom'. Prve snimke pokazuju kako bi 'leteći motor' mogao biti zabavno sredstvo za vožnju, posebice po nepristupačnom terenu.

U Aerofexu smatraju kako bi upravo spasilačke službe, liječnici u australskoj i afričkoj divljini ili poljoprivrednici mogli biti zainteresirani za ovakvo vozilo.

'Obični smrtnici' mogu postati ponosni vlasnici 'letećeg motora' ukoliko su spremni za njega izdvojiti između 50 i 100 tisuća američkih dolara (između 285 i 571 tisuća kuna).

Laserski topovi

U brojnim znanstvenofantastičnim filmovima i knjigama laser se koristi kao oružje koje na jednostavan i elegantan način, bez previše buke, uništava neprijatelja.

Iako se laser već godinama koristi u različitim proizvodima, medicini i industriji, još uvijek smo daleko od lasera kao oružja kakvo se koristi u 'Zvjezdanim ratovima'.

Međutim, američka vojska nedavno je uspješno testirala laserski oružani sustav ili LaWS koji u mnogočemu podsjeća na 'zraku smrti', ali nešto manje jačine.

Umjesto da uništava svjetove, LaWS uspješno ruši male letjelice i potapa male brodove.

Ne samo da se pokazao izuzetno uspješnim u 'uništavanju neprijatelja', već je i puno jeftiniji od konvencionalnog oružja. Samo za usporedbu - jedno ispaljivanje laserske zrake stoji oko jednog dolara (5,6 kuna), dok ispaljivanje svake rakete stoji i nekoliko stotina tisuća dolara.

Amerikancima se LaWS toliko svidio da planiraju prve brodove opremiti 'laserskim topom' već 2014. godine, a ukoliko se laser i u praksi pokaže isplativim, američka bi ga vojska mogla uvesti i u širu primjenu.

Lebdeće sonde droidi


U epizodi 'Imperij uzvraća udarac', Carstvo je na ledeni planet poslalo sondu koja je ispitivala postoji li život na tom planetu.

Iako je sonda u filmu više podsjećala na velikog kukca umjesto na lebdećeg robota, ideja o autonomnom droidu sondi kojim ne treba upravljati zagolicala je maštu znanstvenika.

Ideja se svidjela i američkoj vojsci pa je njena agencija DARPA razvila 'lebdeću sondu' koja koristi kamere za kretanje, a zahvaljujući njima može procijeniti i svoju udaljenost od 'mete', izračunati kojim će putem doći do nje, uhvatiti 'teret' i vratiti se na početno mjesto. I sve to bez 'ljudske' pomoći.

Zanimljivo je i kako je opremljena i robotskom rukom za 'isporuku tereta'. Kakav teret planiraju isporučivati pomoću te sonde, nije poznato, ali slike sugeriraju i kako bi sonda kao 'teret' mogla podrazumijevati i ljude.  

Minijaturni leteći droidi


U 'Zvjezdanim ratovima' Luke Skywalker pomoću minijaturnih 'letećih kugli' uči koristiti 'silu', a kasnije se i bori protiv njihovih 'zlih' verzija.

'Leteće kugle' koje izvršavaju najrazličitije zadatke - od čuvanja i obrane nekog područja pa sve do prenošenja opreme i popravljanja strojeva, zagolilcale su maštu znanstvenika.

Profesor David Miller svojim je studentima u jesen 2000. godine pokazao scenu iz filma u kojoj Luke trenira s letećim robotima i rekao im: 'Želim da napravite ovo.'

Studentima je trebalo nekoliko godina, mala pomoć NASA-e i američkog Ministarstva obrane, ali uspjeli su.

SPHERES (eksperimentalni sinkronizirani sateliti koji mogu održavati svoju poziciju, komunicirati i orijentirati se u prostoru) osmišljeni su kao droidi koji bi odrađivali različite zadatke u prostoru bez gravitacije (recimo u Međunarodnoj svemirskoj stanici).

Ideja je da SPHERES budu 'produžena ruka' zemaljske kontrole i u svemirskom brodu provjeravaju stanje opreme, nadgledaju astronaute dok spavaju i sve ostalo što ekipa na Zemlji misli da bi trebalo napraviti.

Tri SPHERES (crveni, žuti i plavi) već se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici i promatraju što astronauti rade. Nažalost, nisu opremljeni laserima. Za sad.

Osjetljivi protetički udovi

Jedna od upečatljivijih scena iz 'Zvjezdanih ratova' je kad Luke u borbi s Darthom Waderom izgubi ruku i dobije novu, bioničku.

Nova ruka ne samo da izgleda realistično, već je toliko sofisticirana da, kad ga robot ubode, Luke osjeća ubod i bol.

U stvarnosti su stvari ipak nešto drugačije. Iako su protetičke ruke i noge posljednjih godina mnogo napredovale, još uvijek su daleko od 'bioničke' ruke kakvu je Luke dobio.

Glavni je problem današnjih proteza nedostatak osjeta odnosno nedostatak veze između živčanog sustava čovjeka i proteze. Zbog toga korisnik mehaničke proteze jednostavno ne može ocijeniti koliko je nešto čvrsto ili krhko.

Upravo su se time pozabavili u američkoj DARPA-i i razvili protezu koja ne samo da prenosi podražaje u protezu tako da se ona ponaša gotovo kao prava ruka, već i prenosi podražaje natrag u tijelo, tako da nositelj osjeća kad uhvati neku stvar.

Testni video u kojem čovjek uspješno hvata maramicu koja lebdi u zraku pokazuje koliko je tehnologija dorađena, ali i da je potrebno još raditi na finesama.