ZNANSTVENO!

Tajna kameleonovog vida otkrivena pomoću videoigara

28.10.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Tko bi rekao da je tajnu jedne od najintrigantnijih vrsta gmazova na svijetu moguće otkriti korištenjem pojednostavljene verzije softvera za zabavu?

Osebujne kameleone malo što karakterizira više od njihovih neobičnih očiju koje se, kao što znamo, mogu kretati neovisno. Najnovije otkriće vezano uz ovu doista jedinstvenu sposobnost postignuto je, pazite ovo, zahvaljujući specijaliziranim videoigrama.

Izraelski znanstvenici s Odjela za neurobiologiju Sveučilišta u Haifi zaključili su kako ovi mali gmazovi svoje oči koriste u koordinaciji, a ne potpuno neovisno, kako se do danas smatralo.

Ovo su postigli korištenjem jedinstvene pojednostavljene videoigre u kojoj životinje nastoje pogoditi mušice koje se kreću ekranom. Tijekom testiranja kameleoni su svakim okom pratili neovisne ciljeve sve do trena kada su jednu od njih pokušali uloviti jezikom. U tom slučaju oba oka su se koncentrirala samo na jedan cilj

Ovo otkriće neće samo poboljšati naša saznanja vezana uz kameleone, već će, kažu znanstvenici, pomoći pri razvoju računala koja pomoću dviju nezavisnih kamera mogu slagati kompozitne slike. Konkretna primjena? Roboti koji bi zahvaljujući ovome dobili puno bolji 'osjećaj za prostor'.

više: engadget, reuters