NOVO IZVJEŠĆE

Švicarska zadržala vodeću poziciju u inovacijama, Hrvatska se nije proslavila

27.09.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Švicarska je u 2022. godini zadržala vodeću svjetsku poziciju u inovacijama, a rezultate Hrvatske zakočila je manjkava suradnja tvrtki unutar sektora i slaba suradnja sa znanstvenim ustanovama, pokazalo je u srijedu izvješće UN-a

Švicarska je lani obranila vodeću poziciju, ispred Švedske koja je pretekla SAD, izvijestila je u srijedu Organizacija UN-a za intelektualno vlasništvo (WIPO). Europske zemlje najzastupljenije su među prvih deset, pa je tako Britanija zauzela četvrto mjesto, Finska šesto, a slijede Nizozemska, Njemačka i Danska.

'Žilavi su', zaključuje stručnjak WIPO-a Sacha Wunsch-Vincent. Hrvatska se smjestila na 44. mjestu ljestvice koja obuhvaća 132 zemlje. U prošlogodišnjem istraživanju zauzimala je 42. mjesto.

Najbolje rezultate zabilježila je u kategorijama infrastrukture, outputa znanja i tehnologije, 'ljudskog kapitala' i istraživanja. Najlošije je pak pozicionirana u kategoriji institucija, pokazuje izvješće.

Najveća je prednost Hrvatske broj učenika po profesoru u srednjoškolskom obrazovanju, piše WIPO, a najveća slabost manjkava suradnja privrednika unutar sektora i njihova slaba povezanost sa znanstvenim ustanovama, utvrdio je WIPO.

Oštar pad ulaganja

Skupinu azijskih zemalja predvodi Južna Koreja, na desetom mjestu, a slijedi Kina na dvanaestom. Među zemljama s posebno dobrim rezultatima u inovacijama WIPO izdvaja i Indiju, Indoneziju, Pakistan, Uzbekistan i Brazil, priopćio je WIPO.

Okruženje za financiranje inovacija znatno se pak pogoršalo, upozorava WIPO, ističući značajan pad ulaganja kompanija specijaliziranih za rizične, nove projekte.

U 2022. ta skupina ulagača izdvojila je 40 posto manje novca za inovacije, a u prvoj polovini ove godine pad se produbio na 47 posto, navode. Glavni su razlog, po generalnom direktoru WIPO-a Darenu Tangu, podignute kamatne stope. 'Došao je kraj jeftinom novcu', potvrđuje Wunsch-Vincent.

Poredak se temelji na 80 kriterija koji uključuju ulaganja, obrazovanje, državna izdvajanja za istraživanje i razvoj internetskih proizvoda.