JOŠ JEDNA DRUŠTVENA MREŽA

Svi mogu na So.cl

05.12.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Microsoftov križanac između društvene mreža i pretraživača čije se ime izgovara kao 'social' napkon je dostupan i široj javnosti

Cijelom nizu društvenih mreža na internetu pridružila se još jedna - So.cl

Microsoftov križanac pretraživača i društvene mreže usmjeren je na studente, kako bi otkrio na koji način pretraživanje i dijeljenje rezultata mogu utjecati na učenje.

Pripreme i testiranja trajali su gotovo godinu dana, a sada je Microsoftov odgovor na Facebook i Pintrest otvoren za sve.

Glavni im je moto 'povezati ljude putem njihovih interesa', a kao objave koristi rezultate pretraživanja svojih korisnika.  Rezultat je zapravo veoma sličan kolažu fotografija i podsjeća na Pintrest, dok je kockasti dizajn direktna poveznica s Windows 8.

Međutim, za So.cl nije potrebno obaviti posebnu registraciju. Dovoljno je prijaviti se svojim Facebook ili Live ID-om.

Kako su sami naveli, 'So.cl je eksperimentalni istraživački projekt koji kombinira društvenu mrežu i pretraživanje kako bi omogućio ljudima dijeljenje i izražavanje ideja kroz bogate vizualne kolaže organizirane prema interesima'.

Ističu kako im je cilj istražiti mogućnosti učenja kroz zajedničko pretraživanje interneta.

U prijevodu - zanima ih koliko su relevantne pretrage jednog korisnika u odnosu na njegove prijatelje.

Korištenje je veoma jednostavno. Dovoljno je upisati nekakav pojam u rubriku za pretraživanje i rezultate posložiti u kolaž kakav želite.

U kolažu mogu biti fotografija, video ili link na neku stranicu. Uz to moguće je i dodati nekakav opis svog posta ili komentar.

Svoj kolaž potom možete podijeliti na Facebooku, Twitteru ili putem e-maila, a drugi korisnici mogu pratiti vaše postove ili vi možete pratiti njihove.

So.cl je za sad zanimljiv eksperiment koji daje uvid u to što druge zanima, ali i kako svoje interese prezentiraju javnosti.

Hoće li zaživjeti i kao društvena mreža u pravom smislu, tek treba vidjeti.