PAD SUSTAVA

Svi europski sateliti za GPS nedostupni su od prošlog petka, ne zna se kad će biti ponovno u pogonu

16.07.2019 u 15:53

Bionic
Reading

Galileo, sustav od 22 satelita za globalno pozicioniranje, navodno je pao nakon što je iz stroja ispao zemaljski pogon u Italiji

Sateliti za sustav globalnog pozicioniranja (GPS) Europske unije navodno su izvan funkcije od kraja prošlog tjedna i ne zna se kad bi mogli biti ponovno u pogonu.

Sudeći prema priopćenju agencije European Global Navigation Satellite Systems (GSA), svih 22 satelita u mreži Galileo van stroja su od petka zbog 'tehničkog incidenta vezanog uz njihovu zemaljsku infrastrukturu'.

Nisu objavljene pojedinosti o kakvom se incidentu radilo, ali navodno su problemi počeli nakon što je zakazao pogon u Italiji zadužen za održavanje stabilnog i preciznog referentnog okvira za sustav Galileo. Ta mreža satelita pruža usluge mobitelima i drugim uređajima koji koriste GPS u Europskoj uniji.

tehno trikovi

Locirajte vašu obitelj i prijatelje uz ove korisne aplikacije za Android

Pogledaj galeriju

Sustav Galileo još je u fazi pilot projekta. Sve donedavno imao je na raspolaganju 22 satelita. Dva su u testiranju, dva umirovljenja, a još 12 bi trebala biti odaslana u orbitu prije no što sustav postane u potpunosti funkcionalan 2020. godine.

Ako niste primijetili kako GPS na vašem smartfonu šteka, to je zato što vas je vaš telekom automatski prebacio na mrežu američkih satelita. Isto bi se dogodilo i u obrnutom slučaju: padne li američka mreža, Galileo bi trebao preuzeti opsluživanje korisnika u Sjedinjenim Državama.

Prema nedavno objavljenim podacima, ispad sustava ove vrste u SAD-u koštao bi do milijardu američkih dolara zbog navigacijskih pogrešaka i odgođenih isporuka. Iako Galileo nije podjednako važan, europski inženjeri vjerojatno ubrzano rade na rješavanju problema kako bi osposobili mrežu čim prije, piše Tech Spot.