apple istražio

Svaka treća osoba izložena je prekomjernoj buci, prijeti joj gubitak sluha

19.06.2023 u 14:44

Bionic
Reading

Prema studiji koju je Apple proveo koristeći podatke sa svog pametnog sata, mnoge su odrasle osobe izložene prekomjernoj buci, a što u konačnici može dovesti do gubitka sluha

Apple, koji je pokrenuo inicijativu za proučavanje zdravlja još 2019. koristeći podatke prikupljene s iPhonea i satova korisnika koji su pristali na to, prošlog mjeseca objavio je nove podatke iz svog istraživanja sluha. U njemu je sudjelovalo 130.000 sudionika između studenog 2019. i prosinca 2022.

Najnovija studija, ostvarena u suradnji sa Sveučilištem u Michiganu, proučavala je izloženost zvuku u SAD-u i Portoriku, posebno buku iznad 70 decibela, što je razina koja može povećati rizik od gubitka sluha tijekom vremena.

Prema studiji, oko jedna od tri odrasle osobe izložena je pretjeranoj buci. Najveći postotak sudionika istraživanja koji žive s prekomjernom bukom je u Portoriku, a najmanji postotak živi u Washingtonu.

Strogo gledano brojčano, države s velikim brojem stanovnika poput Kalifornije, Teksasa, New Yorka i Floride imale su više sudionika izloženih prekomjernoj buci.

Kako previše buke utječe na zdravlje

Kada netko izgubi sluh zbog izlaganja zvuku, to se obično događa tijekom duljeg vremenskog razdoblja jer se živčane stanice u unutarnjem uhu polako oštećuju. Tijekom vremena, i u kombinaciji sa starenjem, izloženost buci može utjecati na razinu oštećenja sluha.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kao opće pravilo navodi da što je buka intenzivnija (kao što je buka podzemne željeznice koja se približava granici od 100 decibela) ili veća glasnoća na slušalicama ili radiju (105-110 decibela), to je veća mogućnost oštećenja sluha. CDC napominje da je prilikom opetovanog izlaganja velikoj buci rizik od gubitka sluha s vremenom veći ako ne koristite zaštitu za sluh ili ne date ušima pauze između izlaganja buci.

Osim gubitka sluha, buka može utjecati na naše zdravlje na druge načine, uključujući osjećaj iritacije, a što u konačnici može dovesti do depresije ili tjeskobe. Zagađenje bukom, posebno bukom od prometa, također je povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti, čak i kada se kontroliraju drugi čimbenici koji mogu naštetiti zdravlju srca, uključujući zagađenje zraka.

‘Već se pokazalo da su demografski čimbenici povezani s razinama onečišćenja zraka, a naša studija sugerira da bi isto moglo vrijediti za zagađenje bukom’, rekao je Richard Neitzel, glavni istraživač u Appleovoj studiji sluha i izvanredni profesor znanosti o zdravlju okoliša na Fakultetu za javno zdravstvo Sveučilišta u Michiganu.

‘Dok nastavljamo naše istraživanje, nadamo se da ćemo ove podatke iz Appleove studije o sluhu iskoristiti za informiranje o zdravstvenoj politici i inicijativama za zdravlje sluha’, dodao je Neitzel.