DAN PRIJE PREMIJERE

Sutra stiže novi iPhone - evo što već znamo o njemu

11.09.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Mega iščekivani telefon iz Applea samo što nije predstavljen, a kako stvari stoje - proizvođaču se omakla greškica i sada imamo informacije koje je tvrtka iz Cupertina uspješno skrivala mjesecima

Kako stvari stoje, Golden Master Build, odnosno konačna verzija operativnog sustava iOS 11 procurila je online krajem prošloga tjedna, a internauti su se pobrinuli da se munjevito raširi globalnom mrežom. Popularna stranica Reddit tako je imala linkove za download još u petak navečer. Operativni sustav je, kao što ste i pretpostavili, dao velik broj informacija o proizvodima koje će Apple predstaviti 12. rujna, uključujući i kompletan manjak nastavka serije 7. Da, izgleda da 'nadograđeni' iPhone 7 neće biti dostupan onima koji nisu spremni za skok na 'osmicu'.

Umjesto njih gledat ćemo iPhone 8, iPhone 8 Plus i mega-misteriozni iPhone X. Odakle im to? Snalažljivi programeri saznali su prokopavši kroz operativni sustav iOS 11.

Procureni OS razotkrio je niz drugih značajki, piše 9to5Mac koji se čak domogao softvera. Ove značajke uključuju novi sustav rasvjete koji se dijeli na 'Contour Light, Natural Light, Stage Light, Stage Light Mono i Studio Light.' Ovo znači da uređaj ima mogućnost prilagodbe fleša različitim prostorijama, dajući fotografima bolje uvjete za rad. Također postoje dokazi da će Apple uvesti poboljšano snimanje videa koje sada radi u 1080p na 240 sličica u sekundi.

Zbogom provjeri otiskom prsta?

Apple se, izgleda, priprema na veliku zamjenu Touch ID-a sa Face ID-om, sustavom koji omogućuje korisniku otključavanje uređaja jednostavnim selfijem, odnosno poglemo u kameru. 9to5Mac objavio je simpatični video koji demonstrira kalibraciju novog softvera.

Novi maštoviti emotikoni!

Još jedna izvrsna nova značajka koja će oduševiti apsolutno sve obožavatelje čavrljanja novi su emotikoni koje Apple zove 'Animoji'. Riječ je o 3D-emotikonima koji prate i imitiraju izraze vašeg lica kako bi stvorili jedinstvene ikone.

Ovo među ostalim znači da nas očekuje lavina stravičnih kreacija koje će, ali ne moraju nužno, koristiti čuveni emoji izmeta.

Sudeći prema analitičarima koji su prekopali iOS 11, Appleov iPhone X imat će True Tone prikaz na OLED ekranu. True Tone je bio predstavljen uz 9,7 inčni iPad te omogućuje balansu bijele da se podešava automatski, povećavajući čitljivost teksta. Novi iPhone X također će u potpunosti napustiti čuveni gumb 'Home'. Gumb za paljenje uređaja imat će novu funkciju poput dozivanja Siri.

Slike prikaza bez gumba 'Home' prikazuju multifunkcijsku virtualnu tipku koja lijepo koristi oslobođeni prostor. Procurena slika također po prvi put prikazuje Apple Watch treće generacije koji, čini se, ima mogućnost spajanja na mobilne mreže.

Jedina stvar koja ostaje zavijena velom tajne je koje sve značajke vrijede za iPhone X. Uređaj košta oko tisuću dolara i mogao bi izaći kasnije zbog vrlo izvjesnog pomanjkanja zaliha.

Tko je 'kriv' za sve ove informacije?

Ovdje priča postaje zanimljiva. Kako stvari stoje, dosadašnje procurene slike i informacije o uređaju stizale su iz tvornica u kojima se iPhone proizvodi te koje (barem u teoriji) imaju puno slabiju sigurnost nego sam Apple. Ovaj, šesti po redu sigurnosni propust dolazi iz samoga Apple, što znači da će netko u glavnoj bazi uskoro dobiti po prstima.

  • +3
iPhone 8 Izvor: YouTube / Autor: Marques Brownlee