NOVE TEHNOLOGIJE

Stručnjaci pokušavaju popraviti okus piva uz pomoć umjetne inteligencije

05.04.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Belgijski znanstvenici istrenirali su AI model da predvidi hoće li se ljudima svidjeti određeno pivo i kako poboljšati recept

Tim znanstvenika sa sveučilišta u Belgiji kažu da umjetna inteligencija može pomoći predvidjeti hoće li se potrošačima neko pivo svidjeti, i to prije nego što ga uopće probaju. Istraživači su okupili stručnu skupinu za kušanje od 16 ljudi i zamolili ih da probaju 250 komercijalnih piva 22 različita stila kao što su lageri, svijetlo pivo i tamno pivo. Sudionici su ocjenjivali pića prema 50 značajki, uključujući različite okuse hmelja, slada i kvasca, neugodne okuse i začine.

Istraživači su zatim prikupili 180.000 javnih recenzija istih piva na RateBeeru, internetskoj platformi za ocjenjivanje potrošača kako bi nadopunili podatke iz panela. Piva su također pažljivo analizirana na njihov sastav. Za svako pivo znanstvenici su izmjerili 226 različitih kemijskih svojstava, uključujući sadržaj alkohola, pH i koncentraciju šećera te više od 200 aromatskih spojeva.

Istraživači su koristili te velike skupove podataka 'kako bi razvili prediktivne modele koji povezuju kemijske podatke sa senzornim značajkama', objašnjavaju u studiji. Svoja otkrića objavili su u časopisu Nature Communications.

AI kao kušač

Stručnjaci su istrenirali AI model da predvidi okus piva i hoće li se ljudima svidjeti na temelju njegovog kemijskog sastava. Uz ove podatke znanstvenici su uspjeli poboljšati okus postojećeg komercijalnog belgijskog piva dodavanjem određenih aroma koje je model predvidio, kako bi se povećala njegova kvaliteta. Modificirano pivo na slijepim je degustacijama postiglo bolje rezultate od originala.

'Utvrđeno je da su piva s dodacima značajno poboljšala opću procjenu među obučenim panelistima', zaključili su istraživači, pri čemu su sudionici panela primijetili 'povećan intenzitet okusa estera, slatkoće, alkohola i punoće'.

Kušači su također bolje ocijenili poboljšani uzorak bezalkoholnog piva. Studija ističe da je predviđanje okusa i vrednovanja hrane na temelju njihovih kemijskih svojstava i dalje komplicirano. Jedna od glavnih prepreka je velik broj kemijskih tvari koje međusobno djeluju i utječu na okus.

'Percepcija okusa vrlo je složena, rezultat je interakcije stotina različitih molekula na fizikalno-kemijskoj i osjetilnoj razini', kažu autori. Istraživači također napominju da su ljudski ukusi uvjetovani drugim čimbenicima, poput genetike, okoliša, kulture i psihologije potrošača, piše Euronews.

Zbog toga su koristili vrlo velike skupove podataka koji se mogu analizirati samo modelima strojnog učenja. 'Okus piva složena je mješavina arome. Nemoguće je predvidjeti koliko je pivo dobro samo mjerenjem jednog ili nekoliko spojeva. Stvarno nam treba snaga računala,' rekao je u izjavi Michiel Schreurs, glavni autor studije.

'Naš trenutno najveći cilj je napraviti bolje pivo bez alkohola. Koristeći naš model, već smo uspjeli stvoriti koktel prirodnih spojeva arome koji oponašaju okus i miris alkohola bez opasnosti od mamurluka,' rekao je Kevin Verstrepen, profesor na KU Leuven. Tim je rekao da bi se nalazi studije mogli proširiti na druge prehrambene proizvode, što bi moglo promijeniti način na koji se proizvodi nova hrana.