UZVRAĆAJU UDARAC

Što to Apple sprema protiv Chromebooka? Jeftinije iPade, čini se

27.03.2018 u 14:51

Bionic
Reading

Tijekom ove godine trebao bi se pojaviti iPad od 259 američkih dolara, skupa s novim softverom namijenjenim obrazovanju i podrškom za digitalnu olovku poput Apple Pencila

Prije pet godina Appleova tablet računala iPad i laptopi Mac činili su pola svih mobilnih uređaja isporučenih školama u Sjedinjenim Državama. Danas su jabučari na trećem mjestu, iza Googlea i Microsofta. Googleovi Chromebookovi čine gotovo 60 posto svih isporukau SAD-u, dok su isporuke iPada u padu zadnje tri godine.

  • +2
Chromebook Tab 10 Izvor: Promo fotografije / Autor: Acer

U Appleu taj negativni trend namjeravaju preokrenuti tako što će - pojeftiniti iPade. Navodno bi se tijekom ove godine trebao pojaviti jeftiniji model, s cijenom od 259 američkih dolara, skupa s novim softverom namijenjenim obrazovanju i podrškom za digitalnu olovku poput Apple Pencila na skupljim modelima iPad Pro.

Uspjeh Chromebooka pripisuje se ne samo nižoj cijeni, već i tome što je jednostavniji za postavljanje i održavanje, a ako ga izgube učenici mogu pristupiti nastavnim materijalima pomoću drugog uređaja koristeći Googleov korisnički račun.

PAR KORISNIH SAVJETA

Prebacujete se s iPhonea na Android? Evo što može pomoći

Pogledaj galeriju

Apple je već krenuo u istom smjeru. Prošle je godine izbacio Apple ID iz iPada i predstavio jeftinije izdanje tog tablet računala, koje je ujedno dobilo i poboljšane alate za upravljanje. Čini se kako bismo uskoro mogli vidjeti i novu značajku ClassKit, već primjećenu u izdanju iOS-a 11.3, koja bi razvojnim programerima mogla omogućiti stvaranje novih obrazovnih aplikacija te distribuciju kvizova i testova.

Osim s Googleom, Apple čeka borba na obrazovnoj bojišnici i s Microsoftom i njegovim laptopima od 189 američkih dolara s Windows 10. Div iz Redmonda već je predstavio Windows 10 S, pojednostavljeno izdanje svog operativnog sustava koje bi trebalo olakšati rad učiteljicama i nastavnicima.

Google bi, pak, mogao ponuditi operativni sustav Chrome za tablet računala. Tableti s Androidom dosad nisu prolazili naročito dobro jer su razvojnim programerima bili zanimljiviji pametni telefoni, piše Verge.