NOĆ UOČI IZBORA U Sijera LeoneU

Što se dogodi kada cijela zemlja ostane bez interneta? Oni su to iskusili

11.04.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Afrička država Mauritanija ostala je krajem prošlog mjeseca bez interneta na dva dana kad su zasad nepoznati počinitelji prerezali podvodni kabel koji spaja još 20 zemalja s Europom. Pravi razlog napada još se ne zna, iako postoje spekulacije da u svemu prste imaju Vlada Sijera Leonea i Rusija

Prema Forumu za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC) oko 97 posto svih međunarodnih podataka provodi se internetskim kablovima koji su smješteni pod morem, a njihovo oštećenje može imati goleme posljedice ili čak prekinuti spajanje na mrežu nekih zemalja.

Upravo se to prošlog mjeseca dogodilo Mauritaniji, državi na zapadnoj obali Afrike, kad je jedini podvodni kabel koji spaja tu zemlju s ostatkom svijeta prerezan. Popravci su trajali dva dana i u tom periodu nije bilo internetske veze. U sličnom su problemu bile i Sijera Leone, Senegal, Ekvatorska Gvineja, Gvineja, Gvineja Bissau, Liberija, Gambij i Benin koje su djelomično ostale bez pristupa webu, javlja Dyn, tvrtka za web-infrastrukturu u vlasništvu Oraclea.

'Najznačajniji i najdugovječniji poremećaji vidljivi su u Mauritaniji, s potpunim prekidima koji traju gotovo 48 sati, nakon čega slijedi djelomična obnova povezivanja', napisao je David Belson na blogu.

Međunarodni kabelski sustav ima nekoliko razina redundancije koja je omogućila vraćanje usluge. No, dva dana u kojem preko tri milijuna ljudi nisu imali interneta pokazuje koliko su kablovi osjetljivi na ovakva oštećenja, ali i ogrebotine koje im mogu nanijeti podmornice ili ugrizi morskih pasa.

Oštećen je dio podmorskog kabela dugog 17 tisuća kilometara koji je položen uz afričku obalu i Europu, a povezuje 22 zemlje s Francuskom. Kabel je prekinut 30. ožujka, no još uvijek nije jasno kako, ali se nagađa da je Vlada Sijera Leonea izvela napad u pokušaju da utječe na tamošnje izbore.

Međutim, Velika Britanija i američki vojni obavještajni dužnosnici više su puta upozorili kako je relativno malo učinjeno za zaštitu kabela i da ruska mornarica kontinuirano provodi aktivnosti u njihovoj blizini.

facebook pod povećalom

Ovo su ključna pitanja oko Zuckerbergovog svjedočenja pred američkim vlastima

Pogledaj galeriju

'U najozbiljnijim scenarijima neprijateljskog napada na podvodnu kabelsku infrastrukturu od strane neprijateljskog aktera, utjecaj gubitka povezanosti potencijalno je katastrofalan, no čak i relativno ograničena sabotaža može izazvati značajne gospodarske poremećaje i oštetiti vojne komunikacije', rekao je prošle godine James Stavridis, umirovljeni admiral američke mornarice.

'Ruske podmornice su poduzele detaljne aktivnosti praćenja i ciljanja u blizini infrastrukture kabelske infrastrukture Sjevernoatlantske dubine', dodao je iako nema dokaza da je Rusija bila uključena u prekid veze, piše Business Insider.