HULK PODUČAVA

Što možete naučiti o tehnologijama otvorenog koda?

18.03.2014 u 08:01

Bionic
Reading

Hrvatska udruga Linux korisnika je 16. ožujka organizirala prvi 'Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija'. Odvijao se na kanalu Hulk onAir YouTube i IRC kanalu #hulk-leadership, a održana su i četiri predavanja

U uvodnom Zašto i kako se uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologijaJasna Benčić i Lucija Pilić su objašnjavale kako radom na projektima otvorenog koda možete unaprijediti sebe, svoja znanja i vještine te svijet oko sebe.


Matija Nalis je u sklopu predavanja OpenStreetMap - slobodna karta svijeta predstavio OpenStreetMap projekt u Hrvatskoj, objašnjavajući višestruke prednosti i napredne mogućnosti ove karte u odnosu na sveprisutni Google Maps.

Vječnu raspravu o editorima potaknuo je Domagoj Stolfa s predavanjem NetBeans u sklopu Linuxa, ističući prednosti, ali i mane ovog IDE-a, direktno ga uspoređujući s konkurentima Vimom i Emacsom.

Zahvaljujući projektu Otvorena mrežaValenta Turkovića cijelo naselje Moravica prekriveno je besplatnim, otvorenim i sigurnim wi-fi signalom, a volonteri na projektu trenutno se fokusiraju na širenje mreže u Slavoniji, Baranji te priobalnim turističkim naseljima.

Osim sudjelovanja u projektu, možete im pomoći donacijama (za mrežne usmjerivače, tzv. routere), pisanju dokumentacije, koda i raznovrsnih članaka te javljanju bugova i ostalih problema.

Predavanja možete poslušati ovdje: