MAHNITI INŽENJERI

Što je zapremine jednog litra i razvija 272KS? VW-ov novi motor!

14.05.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Razvijanje veće snage motora uz smanjenje potrošnje i zagađivanja već neko vrijeme je osnovna nit vodilja većine automobilskih divova. Izuzetak nikako nije ni Volkswagen, koji već neko vrijeme usavršava vlastitu TSI tehnologiju. Riječima VW-a, TSI kombinira najbolje iz TDI i FSI svijeta motora, a najsvježiji rezultat iz njihovih inženjerskih radionica je jednolitreni trocilindraš, koji razvija nevjerojatnih 272KS

Da, ovaj automobilski div je nedavno otkrio novi 6-litreni W12 TSI s dva turbopunjača, koji razvija 608 konjskih snaga, no to čudovište je u svijetu običnih smrtnika ipak zasjenilo nešto mnogo minijaturnije - i eksplozivnije. Riječ je o pravoj inženjerskoj majstoriji.

Blok jednolitrenog TSI motora pripada EA211 obitelji, što znači da ga je moguće pronaći na novom modelu VW Polo, ali i Seat Ibizi otkrivenoj lani. No, motor je doživio određene...preinake. 'Ubacili smo gene Polo WRC motora namijenjenog za rally natjecanja', stoji u VW-ovom priopćenju. 'Ovo je izvrstan primjer koliko potencijala imaju motori s unutrašnjim izgaranjem', izjavio je Heinz-Jakob Neußer, glava razvoja pogonskih sklopova.


Volkswagen naravno nije otkrio nikakve tehničke detalje van toga da ovaj motor uparen s e-booster tehnologijom razvija 272KS i 270 Nm okretnog momenta. Bilo kako bilo, vjerojatno neće trebati čekati predugo na male jurilice koje će iskoristiti ovakav motor.

Više novosti o VW-u s International Vienna Motor Symposiuma je moguće pronaći u službenom priopćenju.