nova verzija

Stigao je novi Chrome - pogledajte što se mijenja

04.03.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Najnovija verzija Chromea posuđuje hvaljenu Edgeovu značajku te uvodi nekoliko originalnih i korisnih nadogradnji

Google Chrome 99 konačno je stigao, a sa sobom donosi kolekciju nadograđenih značajki. Najnovija verzija popularnog preglednika prethodnica je dugo iščekivanog i nadolazećeg Chromea 100.

Neke spomena vrijedne značajke Chromea 99 uključuju značajku 'origin trials', podršku za tamni način rada i API za prepoznavanje rukopisa, nabraja Makeuseof. Chrome 99 također donosi niz značajki fokusiranih na programere i razvojne timove. Najnovije su značajke bile dostupne od 3. veljače u sklopu kanala Chrome beta, dok je Chrome 99 dostupan je za Android, Chrome, OS, Linux, Windows i macOS.

Dok čekamo Chrome 100, pobrojali smo nekoliko spomena vrijednih značajki Chromea 99.

API za prepoznavanje rukopisa

Najnovija značajka za Chrome 99 je API za prepoznavanje rukopisa koji može, kao što ime nalaže, prepoznati i promijeniti rukopis u računalni tekst. Chrome 99 će uz ovu značajku moći mijenjati vaš rukopis u tekst u pravom vremenu. Sustav za prepoznavanje rukopisa također radi bez spajanja na internet. Ako prepoznavanje rukopisa koristite na internetu, prebacivanje u tekst bit će momentalno, a ako to radite odspojeni s interneta, za prepoznavanje će biti iskorišten sustav za optičko razaznavanje znakova.

Kontrole prozora za progresivne Web aplikacije

Kontrole prozora su tipke na desnom i lijevom dijelu trake prozora koji vam dozvoljavaju da maksimalizirate, minimalizirate ili zatvorite prozor, a prikazuju i ime aplikacije. U Chromeu 99 korisnici mogu stavljati modificirani sadržaj u ime prozora te ubaciti male kontrole za prozor, što Chrome čini puno sličnijim običnim aplikacijama.

Kratice za preuzimanje

Preuzimanje datoteka je u prošlim verzijama Chromea bilo prikazano u traci na dnu preglednika, što bi se moglo promijeniti sa Chromeom 99. Kao što je slučaj kod Edgea, Chrome 99 dobija posvećenu kraticu za preuzimanje koja se pojavljuje kad god preuzimate sadržaj te nestaje kad god preuzimanje privedete kraju. Kratica za preuzimanje je još u stadiju razvoja te će postati dostupna nakon što ju Google dovrši. Nakon što izađe, pitat će vas želite li je spojiti na gornju alatnu traku preglednika.

Origin Trials

Dolaskom Chromea 99, korisnici se vrlo lako mogu spojiti na Chromeov program Origin Trials koji dozvoljava isprobavanje veliko broja novih značajki, kao i slanje mišljenja o njihovoj učinkovitosti i praktičnosti. Pordška za tamni način rada jedna je od dostupnih nadogradnji te dozvoljava web aplikacijama da odrede i koriste bilo koju boju za tamni način rada.