ASTRONOMIJA

[FOTO/VIDEO] Spektakularni prizori: Pogledajte delikatan ples Urana i njegovih najvećih satelita

09.11.2021 u 11:49

Bionic
Reading

Uran, sedmi planet od Sunca ima čak 27 mjeseca, a neke od njih možete vidjeti u jednom od ovih impresivnih videa

Planeti poput Marsa, Jupitera, Saturna i Venere odvlače svu pažnju javnosti, a malo tko priča o Uranu. Ovaj velik planet postao je glavnom metom promatračnice u sveučilištu Bayfordbury - na snimljenim snimkama mogu se čak vidjeti njegovi prirodni sateliti.

SNIMIO HUBBLE

[FOTO] Nevjerojatni prizori: Ovo su neki od najljepših pogleda u misterije dubokog svemira

Pogledaj galeriju

Tim iz promatračnice je na Twitteru objavio niz predivnih videa u kojima se Uran može vidjeti 'u akciji'. Videe su snimili tijekom opozicije 4. studenog. Opozicija je, podsjetimo, kad se planet nalazi s druge strane ravnine između Zemlje i Sunca. Premda je ledenog diva inače vrlo teško prepoznati golim okom, obzervatorij je odradio izvrstan posao i snimio ga u pokretu, prenosi Cnet.

Nakon što su ga ulovili, znanstvenici su ga pratili četiri sata i snimili video u kojem je moguće vidjeti četiri njegova najveća mjeseca - Titaniju, Oberona, Umbriel i Ariel. Nebeski objekti izgledaju kao da klize kroz svemir dok zvijezde u pozadini stoje na mjestu. Prizor je zbilja očaravajuć.

Na drugom se videu Uran može vidjeti u samoj sradini okvira. 'Ako se usredotočimo na kretanje planeta možemo vidjeti orbitu njegovih satelita' piše u objavi. 'Uran je zbilja neobičan planet čiji mjeseci, zajedno s njim, imaju os rotacije koja je pratkički okomita na njegovu orbitu oko Sunca.

Uran prema trenutnim saznanjima ima 27 satelita, a u posljednjem videu možemo vidjeti peti najveći pod imenom Miranda.

Ako vam tematika vezana uz imena Uranovih mjeseca zvuči poznatom, to je zato jer se radi o likovima iz djela Williama Shakespeara.