MOBITEL ĆE VAM BITI ZAHVALAN

Spas za bateriju: Zamijenite Facebook Messenger mnogo lakšom verzijom

22.05.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Doba kada je Facebook Messenger bio aplikacija perolake kategorije odavno pripada ropotarnici povijesti. Krcata kojekakvim stvarima, aplikacija za čavrljanje iz Facebooka danas pojede resurse svakog prosječnog uređaja 'u roku keks'. Srećom, postoji rješenje - lani je Facebook otkrio i Messenger app koji je prošao kuru mršavljenja...

Iako su Messenger Lite otkrili još prošle godine, u Facebooku su bili uobičajeno spori sa širenjem dostupnosti na različitim tržištima i uređajima. Srećom, koncem travnja otkrili su dostupnost Messengera Lite u još stotinjak zemalja u praktički globalnom širenju usluge. 

Tko se sjeća kako je prije nekoliko godina izgledao Messenger po funkcionalnosti, Lite izdanje je upravo to - ali danas. Korisnici na raspolaganju imaju tri taba, Home, Contacts i Profile. Da stvar bude bolja, čini se kako instalacija oba izdanja Messengera na uređajima neće napraviti nikakav nered pa je relativno lako testirati minimalističko izdanje aplikacije prije donošenja konačne odluke što će ostati na uređaju.

Za one koji žele uštedjeti na potrošnji baterije te ih dodatna funkcionalnost Messengera u standardnom izdanju ne zanima, Lite bi mogao biti pun pogodak. 

Ipak, valja imati na umu kako se iz paketa gubi sljedeće: 

  • Govorni i video pozivi
  • Raznorazni dodaci i proširenja funkcionalnosti na druge aplikacije
  • Animirane GIF datoteke
  • Chat heads (pop-up krugovi za brzi pristup aktivnom razgovoru na platformi Android)
  • Mogućnost korištenja Messengera umjesto uobičajene aplikacije za SMS-ove
  • Prikaz da netko tipka poruku

Ipak, minimalizam je tu s razlogom. Dok je uobičajeni Messenger po instalaciji veličine 160+ megabajta, Messenger Lite traži manje od 10MB spremišnog prostora na uređaju. Da se i ne spominje koliko je brži u radu te koliko uštede na potrošnji baterije i mobilnog prometa može osigurati. 

Vrijedi isprobati (Google Play Store).