ZA NAGLI PREKID MISIJE

SpaceX sutra odrađuje stvarni test svoje kapsule Dragon

05.05.2015 u 14:38

Bionic
Reading

SpaceX pored mogućnosti recikliranja raketa koje dostavljaju teret i ljude u svemirska prostranstva već neko vrijeme radi i na Dragon kapsuli. Ovaj put, na njoj će se testirati potencijalno revolucionaran sustav prekida misije u letu, koji bi mogao spasiti živote posade u slučaju kritičnog zatajenja nekog od sustava

Letjelica koja će prevoziti astronaute u svemir nastala je, među ostalim, i za potrebe NASA-inog 'Commercial Crew' programa, gdje su konačni ugovor za svoje uratke osvojili Boeing i SpaceX. Dok se prva verzija Dragon kapsule već koristi za dostavu materijala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), Dragon V2 bi trebao moći smjestiti sedmeročlanu posadu uz mnoštvo tereta.

Kako bi posada bila što sigurnija, SpaceX je razvio poseban sustav koji može odvojiti posadu Dragona od rakete u slučaju nezgode. Upravo njega će se testirati sutra, a prilika za lansiranje se očekuje sutra od 13:30 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Posebno je značajno to što je u samoj kapsuli integriran cijeli sustav, bez potrebe za 'zasebnim raketnim tornjem'. Na taj način posada ima način za spašavanje u svakom trenutku misije - od same lansirne rampe pa sve do orbite.

SpaceX Launch Abort System čini osam SuperDraco raketnih motora koji su integrirani u zidove Dragon kapsule, a koji posadu od glavne rakete mogu odmaknuti 100 metara u svega dvije sekunde, ili više od 500 metara u kakvih pet sekundi.

Za ovaj prvi test, umjesto žive posade, nju će predstavljati testna lutka, koja će prikupljati podatke o silama kojima će biti izložena posada u slučaju opasnosti.

'Što god da se dogodi Falcon 9 raketi, moći ćemo spasiti astronaute u Dragonu i sigurno ih spustiti na tlo. Mislim da će ovo biti najsigurnija letjelica ikad napravljena', rekao je Hans Koenigsamann iz kompanije SpaceX.