KONKURENCIJA KINDLEU

Sony obnovio svoje e-čitače

01.09.2010 u 15:14

Bionic
Reading

Sony konkurira jeftinim e-čitačima Kindleu i Nooku novom linijom elektroničkih čitača knjiga opremljenih ekranima osjetljivim na dodir

Japanski proizvođač je obnovio sva tri elektronička čitača knjiga u ponudi. Novi džepni model nosi oznaku PRS-350, novi model srednje klase i imena Touch Edition je PRS-650, a najjači model Daily Edition je PRS-950. Nije nam sasvim jasno ostavljanje imena čitaču Touch Edition srednje klase jer su sada sva tri Sonyjeva čitača dobila ekran osjetljiv na dodir. Sony je posebno naglasio da se radi o novom ekranu osjetljivom na dodir koji ne proizvodi odsjaj i ne zamućuje prikaz e-ink ekrana ispod. Nažalost, upravo je to bio slučaj s prvom verzijom čitača Touch Edition. Problem ostavljanja otisaka prstiju na ekranu s kojeg čitamo riješen je dodavanjem stilusa svakom od tri nova čitača.

Najjeftiniji čitač Pocket Edition i dalje ima ekran dijagonale pet inča, ali ovaj put se radi o bitno boljem ekranu E Ink Pearl. Model PRS-350 opremljen je s dva gigabajta memorije i utorom za SD memorijska kartice (Sony polako odustaje od svojih Memory Stickova). Pocket Edition će se nuditi u dvije boje, ružičastoj i srebrnoj, a preporučena cijena mu je 179 američkih dolara.

Touch Edition ili PRS-650 ima manje aluminijsko kućište od svog prethodnika, nešto je lakši i opremljen s dva gigabajta memorije. Ekran mu je i dalje dijagonale šest inča, ali je nove generacije te ima i sloj osjetljiv na dodir nove generacije. Model PRS-650 ima čitače SD i Memory Stick memorijskih kartica. Prodavat će se u crvenoj i crnoj boji, a preporučena cijena mu je 229 američkih dolara.

Najjači model Daily Edition također je smršavio pa je sada težak svega četvrt kilograma. I dalje ima ekran dijagonale sedam inča. Sony je na Daily Edition dodao WiFi adapter pored 3G adaptera koji smo vidjeli u njegovom prethodniku. Korisnici će na novom modelu moći surfati internetom, ali samo ako su se na njega spojili preko WiFi mreže. Preporučena cijena najjačeg modela je 299 američkih dolara.