4K Avangarda

Sonyjevi televizori BRAVIA A1 OLED 4K HDR stižu u Europu

11.04.2017 u 16:45

Bionic
Reading

Dugoočekivani televizori BRAVIA A1 OLED 4K HDR, trenutačno već dostupni za narudžbu u pojedinim državama, dolaze u Europu u svibnju, najavila je tvrtka Sony

Nova serija televizora koristi OLED ekrane, procesor Sony 4K HDR X1 Extreme, zvučni sustav Acoustic Surface i novi dizajn. S više od osam milijuna samosvijetlećih piksela, televizori OLED A1 reklamiraju se prikazom bez zamućenja, širokim kutom gledanja, nijansama crne boje i dinamičnim kontrastom.

Sony je prvi uveo televizore OLED na tržište 2007. modelom XEL-1 od 11 inča koji je predstavljao dostignuće za to vrijeme. Nastavljeno je proizvodnjom OLED uređaja za profesionalno emitiranje i videoprodukciju, sa širokom primjenom u montaži, dnevnim pregledima, kreiranju grafika i specijalnih efekata, kao i za televizijske i filmske produkcije.

Ovi uređaji osvojili su brojne nagrade – naime, monitori Sony Professional OLED Master su prihvaćeni u području znanosti i inženjeringa (Scientific and Engineering Academy Award), i dobitnici nagrade Emmy za izuzetnu inovaciju u području inženjeringa (Technical Emmy Award for Outstanding Innovation in Engineering Development).

'Otkako smo prezentirali televizore BRAVIA A1 OLED na CES-u ovog siječnja, dobili smo odlične komentare i pohvale na račun inovativne kombinacije najviše kvalitete slike i briljantne tehnologije za ozvučenje Acoustic Surface. Vrlo smo uzbuđeni što ćemo predstaviti nove modele potrošačima u Europi u svibnju', izjavio je Motoi Kawamura, čelnik Odjeljenja za TV marketing i planiranje proizvoda u tvrtki Sony Europe.

Koristeći prednosti OLED ekrana koji ne posjeduju pozadinsko osvjetljenje, inženjeri iz tvrtke Sony razvili su novu tehnologiju za ozvučenje Acoustic Surface koja omogućava emitiranje zvuka iz samog ekrana. Zahvaljujući originalnom dizajnu, cijela površina ekrana prenosi zvuk pružajući jedinstvo slike i zvuka pa djeluje da glasovi zaista dolaze od likova i dramatične eksplozije direktno s ekrana. Konvencionalni LED televizori ne mogu postići ovakvu fuziju audio i videosadržaja, jer kod njih zvuk dolazi iz zvučnika s donje ili bočnih strana.

Također, tehnologija Acoustic Surface omogućava sinkronizaciju slike i zvuka iz svih kutova, čak i ako je gledatelj sasvim sa strane. Zahvaljujući tehnologiji Acoustic Surface, televizorima A1 nije potrebno ozvučenje na bočnim stranama ili odozdo pa su napravljeni bez vidljivog stalka ili zvučnika, s ciljem da ništa ne odvlači pažnju od slike. Rezultat je jedinstveni oblik uređaja, sa stalkom u kojem se nalazi niskotonac i sustavom za uređenje kablova koji može biti sklopljen uz površinu televizora pri montiranju na zid.

Novi televizori BRAVIA A1 OLED 4K HDR podržavaju HDR (High Dynamic Range) unaprijeđeni procesor Sony 4K HDR  X1 Extreme dodatno poboljšava preciznost prikaza boja, kontrast i jasnoću te pruža podršku za standarde HDR10, HLG1, i Dolby Vision2. 4K HDR procesor X1 Extreme podiže kvalitetu ostalih sadržaja na razinu blisku standardu 4K HDR, uz pomoć HDR tehnologije remasteriranja zasnovanog na objektu koja može detektirati, analizirati i optimizirati svaki objekt na slici s ciljem prilagođavanja kontrasta u cijelosti.

TRILUMINOS ekran mapira boje za širu paletu, tehnologija Super Bit Mapping 4K HDR kreira glatku, prirodnu sliku bez efekta posterizacije, dvostruka obrada baze podataka umanjuje šum na ekranu istovremeno povećavajući jasnoću, a tehnologija Motionflow reducira artefakte pokreta.

Televizore BRAVIA A1 OLED 4K HDR pokreće OS Android TV. Servisi poput Google Play, Netflix, Amazon Video, Youtube dostupni su putem izbornika.

A sad, najbolji dio - cijena. KD-65A1, klasa 65” (dijagonala od 64,5 inča) koštat će vas 43.999 kuna, a za KD-55A1, klasu 55” (dijagonala od 54,6 inča) malo više - 31.999 kuna.

Televizori će biti dostupni za narudžbu u svibnju 2017. u ponudi u prodavaonicama će biti od lipnja 2017. godine.