MOĆNI BLJESAK

Snimljen bljesak! Pogledajte snimku udara meteora u Mjesec

13.03.2023 u 11:52

Bionic
Reading

U Mjesec se 24. veljače u 12:15 zabila svemirska stijena koja je na površini našeg prirodnog satelita uzrokovala bljesak, a sve je snimio Daichi Fujii, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka u Japanu

Astronom Daichi Fujii, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka, uspio je uloviti bljesak udara meteorita u Mjesec. Ovaj svemirski događaj dogodio se 23. veljače u 20:14 sati po japanskom vremenu u blizini kratera Ideler L, sjeverozapadno od kratera Pitiscus.

SVEMIR OKO NAS

[FOTO] Neiscrpan šarm našeg najbližeg susjeda - jeste li znali za ove stvari o Mjesecu?

Pogledaj galeriju

Meteori svemirom putuju prosječnom brzinom od 48.280 km/h, a prilikom udara se zbog velikih brzina stvara intenzivna toplina te nastaje krater. Takvi se događaji, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tijekom lunarne noći na strani Mjeseca okrenutoj prema nama, mogu vidjeti sa Zemlje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Videos from Space

'Novonastali krater ima promjer od oko deset metara, što znači da ga mogu snimiti NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijski Chandrayaan 2', komentirao je Fuji.

Space navodi da meteori svakodnevno ulaze u našu atmosferu, no da velika većina izgori prilikom ulaska. Mjesec ima jako rijetku egzosferu pa meteori koji ne dođu do Zemljine površine obično uspiju udariti u površinu i dodati nov element tapiseriji kraterskih formacija koje možemo vidjeti sa Zemlje.