ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Mehanička olovka, termos boca, deterdžent... Slavoljub Penkala zadužio nas je za brojne izume

Bionic
Reading

Poznati inženjer i izumitelj Eduard Slavoljub Penkala rođen je 20. 4. 1871. u malom gradiću na sjeveru Slovačke, tada u sastavu Austro-Ugarske. Nakon završetka studija kemijskog inženjerstva u Dresdenu, sa svojom se obitelji doselio u Zagreb 1900. godine, gdje je ostao do svoje smrti 1922. godine

Od njegovih 80-ak izuma valja izdvojiti termos bocu, rotacijsku četkicu za pranje zuba i deterdžent za pranje rublja. Ipak, najpoznatiji je po izumima mehaničke olovke i nalivpera s krutom tintom koje je patentirao 1906. i 1907. godine.

Mehanička olovka donijela mu je svjetsku slavu jer je zamijenila drvenu koja se morala oštriti, a na njegovom se konceptu sa spiralnim umetkom i danas izrađuju mehaničke olovke.

Penkala nije bio samo inovativan već i iznimno poduzetan pa je tako s partnerom Edmundom Mosterom pokrenuo tvrtku Penkala-Moster koja je na svom vrhuncu zapošljavala 800 radnika i izvozila pisači pribor u više od 70 zemalja svijeta.

Penkala je ostavio trag i u razvoju zrakoplovstva u Hrvatskoj kao konstruktor prvog hrvatskog zrakoplova koji je poletio 1910. godine. Sagradio je hangar i sletnu pistu na tadašnjem vojnom vježbalištu na Črnomercu, što je bio prvi aerodrom na europskom jugu.