BIOLOGIJA

Sipe koje nose minijaturne 3D naočale mogle bi nam pomoći otkriti tajnu opažanja dubine

10.01.2020 u 07:19

Bionic
Reading

Neobične naočale za simpatične glavonošce znanstvenicima će pomoći otkriti koriste li sipe sličan način opažanja dubine kao i mi

Sipe koje nose 3D naočale ne gledaju najnovije blockbustere, već znanstvenicima pomažu otkriti način na koji gledaju plijen tijekom lova. Ovi simpatični glavonošci mogu nezavisno micati svako oko, što im omogućava da vide 360 stupnjeva. Svako oko miče se u malo različit položaj kako bi prepoznalo udaljene objekte, što je ponukalo znanstvenike da otkriju koriste li sipe stereopsiju - sposobnost određivanja udaljenosti i uzajamnoga položaja predmeta u gledanome prostoru.

Tajne stereopsije

Ljudska bića stereopsiju koriste za određivanje udaljenosti te zahvaljujući njoj mogu iskusiti opažanje dubine kombiniranjem slika lijevog i desnog oka te naravno - procesiranjem tih informacija unutar mozga. 3D naočale koriste ovu tehniku kako bi stvorile iluziju dubine, prenosi Cnet.

Sveučilište u Minnesoti sprovelo je istraživanje u suradnji sa Cambridgeom kako bi otkrili mogu li sipe koristiti stereopsiju - te su ih upravo zato opremili malim 3D naočalama. Kako bi to postigli, zalijepili su čičak na naočale i na lignju te ih bezbolno spojili. Znanstvenici su nakon stavljanja naočala sipe stavili u akvarij s ekranom na kojem su im puštali snimku sipama omiljene tematike - račića koji plivaju kroz morsku vodu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian

Sipe su brzo opazila račića te su ga pratile različitim brzinama pokreta očiju. Učinivši račiće na filmu udaljenijima ili bližima, znanstvenici su uspjeli potaknuti sipe da se približe ili udalje kako bi 'dosegle' slasni plijen.

'Ako su slike jako razmaknute, sopa će zaključiti da je račić stvarno blizu, pa će se malo udaljiti kako bi ga pogodile krakovima' rekao je jedan od autora znanstvenog rada, Trevor Wardill. 'Ako slike okrenete naopačke i sipama date dojam da je račić iza ekrana, one će oplivati oko njega kako bi se domogle hrane'. Uglavnom, rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Science Andvances potvrđuju da sipe koriste sereopsiju, no različto od ljudi. Način na koji glavonošci procesiraju informacije o udaljenosti drukčiji je nego kod ljudi, a mogao bi nam pružiti nove uvide korisne za buduća inženjerska istraživanja.

'Stvorenja poput sipa ili bogomoljki možda izgledaju vanzuemaljski, no razumijevanje načina na koji funkcioniraju može nam pružiti rješenja za strojni pogled prilagođen različitim situacijama poput leta drona u odnosu na senzor usisavača ili rad sigurnosne kamere' komentirala je profesorica Jenny Read - autorica rada koji proučava bogomoljke. 'Oni su nevjerojatni primjeri evoluiranog inženjeringa i od njih zbilja možemo naučiti puno'.

Ako ništa drugo, sigurni smo da se svi mogu složiti oko toga da sipe izgledaju prilično cool dok nose plastične 3D naočale.