4K NA 5.5"

Sharp opet probija granice novim mobilnim ekranom

15.04.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Vidjeti razliku između FullHD i QHD (2.560 puta 1.440 piksela) zaslona na manjim dijagonalama je vrlo teško bez povećala, no Sharpu to ne smeta. Kompanija je otkrila 5,5-inčni prototip 4K razlučivosti (3.840 puta 2.160 piksela), što daje gustoću od nevjerojatnih 806 piksela po inču

Da nije riječ tek o svojevrsnom eksperimentu kompanije svjedoči i navod da je panel spreman za masovnu proizvodnju već sljedeće godine, a dok je već sada ovakvo što potpuno otkačeno - Sharp navodi da će u skoroj budućnosti biti spremni i za 8K varijantu (7.680 puta 4.320 piksela).

Ovaj proizvođač navodi da će se prvi 4K modeli pametnih telefona dijagonale 5,5" naći u prodaji krajem 2016. ili početkom 2017. godine, iako još uvijek nema naznaka da ostatak komponenti - posebno kombinacija procesora i grafičkih jedinica u mobilnim čipovima - takvo što mogu pratiti, a da pri tom korisnicima neće trebati kakav golemi akumulator u torbi.


Analitičari vjeruju da je ovakav razvoj zaslona na mobilnim uređajima možda više u domeni 'psihičke' pripreme potrošača na 4K tehnologije u drugim gadgetima poput televizora, kamera i računala. LG je nedavno (greškom) objavio kako su pripremili 8K zaslon za nadolazeće Apple Mac računalo. U godinama koje slijede, sasvim je izgledno da će el. komponente biti sve prilagođenije sadržaju tako visoke razlučivosti, no značajan pad cijena i opću dobavljivost uređaja na neki način vezanih uz razlučivost 4K tek treba dočekati.