NOVI PROGRAM

Privlačenje ulagača: Šef OpenAI-ja Sam Altman dobio prvu zlatnu indonezijsku vizu

05.09.2023 u 13:16

Bionic
Reading

Sam Altman, glavni izvršni direktor OpenAI-ja, tvorca ChatGPT-a, prva je osoba koja je dobila indonezijsku zlatnu vizu. Razlog? Najveće gospodarstvo jugoistočne Azije nastoji privući strane ulagače

'Zlatna viza' Sama Altmana vrijedi 10 godina. Očekuje se da će američki poduzetnik pomoći u razvoju ekosustava umjetne inteligencije u Indoneziji. Nakon što nositelji zlatne vize stignu u Indoneziju, više ne moraju podnijeti zahtjev za privremenu dozvolu boravka u imigracijskom uredu.

'Postoji nekoliko kategorija zlatnih viza osim onih koje se temelje na ulaganjima/kapitalnim ulaganjima, od kojih je jedna zlatna viza koja se daje osobama koje imaju međunarodnu reputaciju i mogu pružiti koristi Indoneziji', rekao je Silmy Karim, glavni direktor imigracije te dodao: 'S ovom zlatnom vizom nadamo se da Altman može doprinijeti razvoju i korištenju umjetne inteligencije u Indoneziji'.

Kad stignu u Indoneziju, vlasnici zlatne vize više ne moraju podnijeti zahtjev za dozvolu.Sam Altman uživao bi, među ostalim, u raznim pogodnostima, primjerice ​​u prioritetnom pregledu u zračnim lukama diljem golemog arhipelaga zemlje, zajedno s duljim razdobljima boravka i lakoćom ulaska i izlaska.

Indonezija uvodi program zlatnih viza kako bi privukla strane individualne i korporativne ulagače u pokušaju da potakne svoje nacionalno gospodarstvo. Zlatna viza daje boravišnu dozvolu na produljeno razdoblje od pet do 10 godina, ovisno u uloženim sredstvima u zemlju.

Petogodišnja viza zahtijeva od pojedinačnih ulagača da osnuju tvrtku vrijednu 2,5 milijuna dolara, dok je za vizu od 10 godina potrebno uložiti 5 milijuna dolara. Za pojedinačne strane ulagače koji ne žele osnovati tvrtku u zemlji jugoistočne Azije primjenjuju se različite odredbe. Zahtjevi se kreću od 350.000 do 700.000 dolara u sredstvima koja se mogu koristiti za kupnju indonezijskih državnih obveznica.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Altman još nije javno objavio svoje investicijske planove u Indoneziji, ali njegov nedavni put u Jakartu kako bi održao govor o budućnosti umjetne inteligencije sugerira da je prilično zainteresiran za tehničko okruženje u zemlji.

Od svog debija prošle godine, alati OpenAI-ja potaknuli su nalet ulaganja u infrastrukturu koja podržava umjetnu inteligenciju, prikazujući potencijal ljudske inteligencije korištenjem ogromnih podatkovnih centara. ChatGPT je AI chatbot koji je postao viralan zbog svoje sposobnosti generiranja ljudskih odgovora na upite korisnika. Samo dva mjeseca nakon lansiranja lani u studenom dosegao je 100 milijuna korisnika.

Altman i drugi tehnološki čelnici nedavno su u otvorenom pismu upozorili da AI predstavlja opasnost od izumiranja ljudi jednaku nuklearnom ratu i naglasili da bi smanjenje rizika povezanih s tom tehnologijom trebalo biti globalni prioritet.