ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Šefovi prate što objavljujete na društvenim mrežama? Njujorčani su tome stali na kraj

19.09.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Prema zakonu, zabranjeno je tražiti ili zahtijevati od zaposlenika ili kandidata otkrivanje korisničkih imena, lozinke ili druga sredstva za pristup osobnom računu

Njujorškim šefovima sada je zabranjeno tražiti od kandidata za posao i zaposlenika pristup njihovim privatnim računima na društvenim mrežama, zahvaljujući novom zakonu koji je odobrila guvernerka Kathy Hochul.

Prema zakonu, poslodavcima je zabranjeno tražiti ili zahtijevati od zaposlenika ili kandidata da otkrije bilo koje korisničko ime, lozinku ili druga sredstva za pristup osobnom računu kao što su Facebook, Instagram i TikTok.

Privatne podatke zabranjeno je koristiti za zapošljavanje ili u disciplinske svrhe. Takvo njuškanje poslodavaca postalo je uobičajeno.

Određeni poslodavci idu daleko dalje od javno dijeljenih podataka kada donose odluke o zapošljavanju i disciplinskim mjerama. To uključuje neopravdano traženje korisničkih imena i zaporki društvenih medija te pristup osobnoj e-pošti i drugim vrlo privatnim računima od budućih i sadašnjih zaposlenika.

Njujorške vlasti smatraju kako takvi zahtjevi predstavljaju ozbiljnu povredu privatnost i mogu izazvati zabrinutost u vezi s nepravednim i diskriminirajućim praksama zapošljavanja i prijema.

Zakon daje pojedincima diskrecijsko pravo odlučivanja hoće li takve informacije držati javnim ili privatnim, piše New York Post.