INTERPOL GA GASI, ALI...

Saznajte je li vam računalo zaraženo malwareom Simda

17.04.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Microsoft, Interpol i niz drugih kompanija i organizacija su nedavno najavile kako zajedničkim naporima nastoje zaustaviti Simda botnet maliciozni kod koji je u pola godine zarazio gotovo milijun računala diljem svijeta. Kaspersky je napravio jednostavan test za računala, zahvaljujući kojem korisnici mogu provjeriti jesu li među zaraženima

Aktivna kontrola Simda.AT koda, baš kao i njegova kontrolna infrastruktura u SAD-u, Nizozemskoj, Luksemburgu i Rusiji onemogućena je, no to ne znači da su računala potpuno sigurna. Tim sigurnosnih stručnjaka iz Kasperskyja je stoga kreirao jednostavnu online provjeru računala, a koja se temelji na bazi podataka inficiranih IP adresa koje su pak otkrivene.

Dok nije riječ o apsolutno pouzdanom rješenju (posebno jer se IP adrese mijenjaju), to je, uz borbu organizacija protiv malicioznog koda, za sada koliko-toliko vrijedno. Simda botnet funkcionira tako da na inficirana računala smješta malware, spyware, adware i sl. bez znanja ili dozvole korisnika. Među ostalim, tim malicioznim kodom su cyber-kriminalci grabili i značajna financijska sredstva, prevarantskim stranicama i 'kopanjem' za kriptovalutama.

Graham Cluleypiše kako je, kao i obično, pored opreza prilikom surfanja poželjno održavati sustav i sve instalirane aplikacije (posebno Adobe Reader, Flash, Silverlight i Java) na najnovijim dostupnim verzijama.