UKORIČENI DISK

Sakrijte osjetljive podatke poput tajnog agenta

18.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Većina vanjskih tvrdih diskova izgleda jednako. Kućište od plastike ili eventualno aluminija u klasičnoj crnoj, sivoj ili bijeloj boji. No što ako vam otkrijemo da postoje i drugačiji tvrdi diskovi?

Sjećate li se špijunskih filmova u kojima se nekakav mikrofilm ili čip skrivaju među koricama knjige u prepunoj knjižnici?

Sada i vi možete sakriti svoje fotografije, videouratke ili 'tajne' dokumente u knjigu. Točnije na tvrdi disk prerušen u knjigu.

Internetska trgovina Etsy nudi kolekciju tvrdih diskova koji na prvi pogled izgledaju poput obične knjige.

No iza korica se skriva tvrdi disk od 500GB koji postaje dostupan jednostavnim priključivanjem USB kabela.

Kako pojašnjavaju na Etsyu, 'za proizvodnju ovih tvrdih diskova koriste se prave knjige'.

'Antikvarijati u i oko Norfolka izvor su nam materijala - često se radi o knjigama koje su oštećene ili nam jednostavno zapnu za oko. Sve stranice i korice su zalijepljene ljepilom i testirane kako bismo bili sigurni da su otporne na toplinu', ističu iz Beautiful Computersa, tvrtke koja proizvodi ukoričene tvrde diskove.

Cijena se kreće od 140 do 220 američkih dolara (800-1300 kuna), što je znatno više no za običan vanjski disk dostupan u svakoj informatičkoj trgovini.

Međutim ove ukoričene tvrde diskove možete 'sakriti' među druge knjige i osjećati se poput tajnog agenta ili ih s ponosom pokazivati prijateljima.