ASTRONOMIJA

Rover iz NASA-e otkrio je novu vrstu otpornih bakterija

01.03.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Robotsko vozilo iz NASA-e je tijekom 'treninga' u čileanskoj pustinji otkrilo vrstu mikroba kakvu bismo možda mogli pronaći i na Marsu

Robot iz NASA-e koji se sprema za putovanje na Mars svoje 'treninge' odrađuje na terenu koji najviše podsjeća na Crveni planet - pustinju Atacama u Čileu.

Rover je sakupio nekoliko uzoraka tla ispod površine koji su sadržavali neobične i vrlo specijalizirane mikrobe nastanjene u malim kolonijama. Ovo krajnje neočekivano otkriće dokazuje da mikroorganizmi mogu preživjeti u područjima koja praktički nemaju nimalo vode niti nutrijenata, piše u Independentu.

Nadalje, NASA je pored potvrde da će nova verzija robota moći tražiti vanzemaljski život na Marsu i drugim mjestima otkrila i novu vrstu mikroba koje bismo, pretpostavljaju, mogli pronaći na Marsu. Otkriće je objavljeno u sklopu časopisa Frontiers in Microbiology. Znanstvenici zahvaljujući ovom otkriću, štoviše, vjeruju da će podpovršinsko tlo pronađeno u pustinji Atacama u Čileu potaknuti brojna buduća otkrića.

Vrata prema novim otkrićima

'Ovime smo dokazali da robotska vozila mogu sakupljati podpovršinsko tlo u zemaljskim pustinjama sličnima onima na Marsu' rekao je profesor Stephen Pointing sa sveučilišta Yale-NUS u Singapuru, voditelj mikrobnog istraživanja. 'Ovo je vrlo važno zato jer se većina znanstvenika slaže s idejom da se život na Marsu razvio ispod površine kako bi pobjegao od visoke radijacije, niske temperature i manjka vode.'

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju

'Pronašli smo mikrobe koji su se prilagodili visokoj razini soli sličnoj onoj koju smo pronašli ispod Marsove površine. Ovi mikrobi su vrlo drukčiji od onih koje smo do danas susretali ispod pustinjske površine.

Prve slike s Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

NASA i ESA u 2020. planiraju poslati rovere na Mars. Što će tamo pronaći saznat ćemo nakon što tamo signu, spuste se na površinu i prokopaju u dubinu Crvenog planeta.