PATENTIRAN U EU

Riječani našli lijek za osteoporozu!?

02.10.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Tim znanstvenika pod vodstvom pročelnika Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Krešimira Pavelića pronašao je novi lijek za osteoporozu koji je u Europi već patentiran, a uskoro bi mogao biti i u SAD-u

Prema pisanju Novog lista patent ne znači da je lijek već spreman za izlazak na tržište, no Pavelić smatra da bi uskoro mogao biti.

'To je vrlo skup i dugotrajan proces no u ovom slučaju bi mogao ići znatno brže. Istraživanje je trajalo dvije godine. Ugovor između austrijske kompanije Panaceo International Active Mineral Production GmbH iz Villacha i Sveučilišta potpisan je u travnju 2011. godine, a istraživanje je dovršeno nedavno', rekao je Pavelić.

Riječki stručnjak nije htio otkriti sastav i mehanizam djelovanja novog lijeka. Rekao je samo da spada u skupinu modificiranih prirodnih produkata anorganskog porijekla, sa svojstvima ionskih izmjenjivača, da nema štetnih pojava po ljude te da bi se mogao uzimati zasebno ili u kombinaciji s postojećim sredstvima.

'Osobno sam dugogodišnji savjetnik nekoliko kompanija, a također i austrijske Panaceo International Active Mineral Production. Stoga nije čudno da je upravo naše Sveučilište dobilo ovaj posao. Aktivnosti našeg Odjela su i u području čiste, temeljne znanosti ali vrlo su istaknuta i razvojna istraživanja u području razvoja lijekova, dijagnostičkih postupaka i prehrambene industrije.

Pravi zamah Odjel će dobiti početkom slijedeće godine kad pristigne sva znanstvena oprema i kad istaknuti kolege, od kojih su mnogi došli iz inozemstva, uspostave svoje laboratorije. Za naše Sveučilište to znači mnogo. Prije svega afirmaciju u području razvoja novih medicinskih preparata i spoja s privredom i industrijom. Nakon definitivnog plasmana preparata na tržište tražit ćemo sredstva za slobodna istraživanja na Sveučilištu kako ne bismo imali financijskih problema te ujedno stekli i određenu istraživačku slobodu, rekao je prof.dr. Pavelić.