NIJE DOBRO

Rezovi i na Redditu: Otkaz će navodno dobiti 5 posto zaposlenika

07.06.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Izvori također naglašavaju da kompanija iza istoimene društvene mreže također reže planove vezane uz buduće zapošljavanje

Restrukturiranje, omražen termin koji u zadnje vrijeme služi kao druga riječ za masovne otkaze, zadesilo je i popularni Reddit. Wall Street Journal je u najnovijem izvješću spomenuo email Redditovog Stevea Huffmana u kojem piše da će kompanija otkaze udijeliti devedesetorici svojih djelatnika, što je oko pet posto njihove trenutne radne snage.

Reddit će također usporiti sa zapošljavanjem, smanjivši planiranih 300 na 100 novih djelatnika. Društvena se mreža navodno želi usredotočiti na dostizanje većih ciljeva poput poslovanja u plusu. Huffman je u emailu napisao da je Reddit imao dobru prvu polovicu godine te da se restrukturira kako bi 'isti tempo zadržao u drugom dijelu godine'.

Ovo je samo jedan od nedavnih Redditovih poteza kojima kompanija želi zgrnuti novac. Podsjetimo, u travnju je objavljeno da će promijeniti pristup API-ju. Ova je odluka došla paralelno s ulaskom velikih igrača u polje generativne umjetne inteligencije koja se obično trenira podacima kojima se pristupa putem API-ja. 'Kao platforma sa korpusom od 18 godina međuljudske komunikacije putem interneta, naša je odgovornost paziti na taj sadržaj' napisali su.

Premda Reddit želi zaraditi od velikih kompanija, ova odluka utječe i na male timove. Christian Selig, tvorac Reddit klijenta Apollo kaže da će ga korištenje API-ja koštati 20 milijuna dolara godišnje. Drugi proizvođači softvera treće strane poput Nrwhala i Reddit is Fun već su upozorili korisnike da neće moći plaćati Redditov API te da će se vjerojatno morati ugasiti. Deseci subredita će u znak prosvjeda na ovu odluku 12. lipnja privremeno zatvoriti vrata. Dok će dio njih pristup zatvoriti na 48 sati, drugi će ostati zatvoreni sve dok Reddit ne promijeni stavove, zaključuje Engadget.